Kako vratiti izbrisane fotografije na Androidu

Kako vratiti izbrisane fotografije na Androidu

Podaci su vjerojatno najvažnija stvar koja se nalazi na našim uređajima, stoga je očekivano da nam njihov gubitak teško padne, posebno ako su u pitanju obiteljske ili ostale vrijedne fotografije. Do gubitka fotografija može doći lakše nego što mislite, a tek onda nastaju problemi, posebno ako nemate naviku redovito raditi backup niti ste se zaštitili na neki drugi način. Većina korisnika krene panično googlati kako vratiti izbrisane fotografije na Androidu, a za početak savjetujemo da duboko udahnete i krenete čitati članak. Uvijek postoji šansa da ćete uspjeti vratiti obrisane slike.

vraćanje obrisanih slika

Vraćanje obrisanih fotografija na rootanom mobitelu

Ako je mobitel rootan, vraćanje može biti prilično bezbolan proces uz pomoć specijaliziranih programa. Za vraćanje izbrisanih slika na rootanom mobitelu možete koristiti odličnu aplikaciju naziva EaseUs MobiSaver for Android. Aplikacija se inače plaća, a s besplatnom verzijom možete vratiti samo jednu datoteku po sesiji. Svi kvalitetniji programi za vraćanje podataka se plaćaju, stoga nije loše investirati u takav softver i kasnije ga koristiti po potrebi.

Nakon što shvatite da su fotografije nestale, odmah prestanite koristiti mobitel. Naime, datoteke se s mobitela ne brišu odmah nego ih sustav sakrije i obilježi da se preko njih smije zapisivati. Drugim riječima, ako na vrijeme reagirate, postoji velika šansa da su fotografije i dalje na uređaju, samo ih vi više ne vidite. Međutim, da biste izbjegli zapisivanje novih podataka preko njih, nemojte fotografirati, snimati videozapise i slično. Prije nego što započnete, morate znati da postoji nekoliko preduvjeta kako bi s MobiSaver aplikacijom mogli uspješno vratiti obrisane fotografije:

  1. Uređaj mora biti funkcionalan. Ako je oštećen hardver ili mobitel ne možete upaliti, aplikacija neće moći vratiti podatke.
  2. Uređaj se mora normalno spajati na računalo te bi u Windows Device Manageru trebao biti prepoznat kao “Android Composite ADB Interface”.
  3. Morate uključiti USB debug u postavkama.

Spajanje mobitela

Pokrenite MobiSaver i spojite mobitel na računalo putem USB-a. Ako ste sve ispravno napravili a gornji uvjeti su ispunjeni, kliknite na Start i program bi automatski trebao prepoznati mobitel.

1

Ako je mobitel uspješno otkriven, skeniranje će se automatski pokrenuti. Sve što trebate je malo se strpiti i pričekati da se proces dovrši.

2

Po završetku skeniranja, s lijeve strane imate ponuđene vrste otkrivenih datoteka. Ono što vas zanima ako čitate ovaj članak je vjerojatno “Gallery”, odnosno fotografije. Pronađite datoteke koje ste slučajno obrisali.

3

Odaberite datoteku i zatim kliknite na “Recover”. Program će ponuditi spremanje te datoteke na neku od lokacija na vašem računalu. Odaberite lokaciju i spremite fotografiju/e.

4

U slučaju da trebate vratiti obrisane kontakte a mobitel nije rootan, možete najprije napraviti backup uređaja, a potom iz backupa vratiti kontakte. Ova metoda nažalost funkcionira samo za kontakte, ne i za fotografije ili ostale vrste podataka.

Ako shvatite da su vam fotografije nestale, vrlo je važno da ne instalirate aplikacije niti fotografirate/snimate nove videozapise.

Vraćanje obrisanih fotografija s mobitela koji nije rootan

Ako mobitel nije rootan i podaci se spremaju u internu memoriju uređaja, vraćanje fotografija je nažalost nemoguće. Sve što vam u tome slučaju preostaje je rootati mobitel i pokušati s nekim od programa poput ranije opisanoga EaseUs MobiSavera.

Naša preporuka je da, ako već nemate rootan mobitel, fotografije spremate na SD karticu s koje podatke možete vratiti nekima od odličnih besplatnih alata poput Recuva. Karticu jednostavno izvadite iz mobitela i spojite je na računalo ili laptop te pokrenite skeniranje. Ovaj program vraća sve vrste podataka čak i sa oštećenih diskova i kartica, a besplatna verzija je potpuno funkcionalna, stoga nemate potrebu dodatno trošiti novce.

Android nema Recycle bin, ali zato ima Dumpster

Za razliku od Windowsa koji ima Recycle bin iz kojeg je lako vratiti slučajno pobrisane datoteke, Android tu funkciju nema ugrađenu u sebe. Na svu sreću, postoje određene aplikacije poput Dumpster Image & Video Restore. Ova aplikacija “sprema” sve pobrisane datoteke, stoga se eliminira potreba za backupom. Za dodatnu uštedu prostora na mobitelu, datoteke se mogu pohranjivati u “oblaku”. Dumpster ne zahtjeva root, što je dodatna prednost.

Što ako je mobitel pao u vodu? Vraćanje fotografija s pokvarenog mobitela

Ponekad se dogodi da mobitel završi u vodi, padne s veće visine ili jednostavno prestane raditi sam od sebe. Ako ste fotografije spremali na SD karticu, tada ju je opet lako izvaditi, spojiti na računalo i jednostavno prekopirati podatke. Ako je nekim slučajem kartica oštećena, pomoću programa za vraćanje podataka možete pokušati spasiti fotografije. Međutim, ako su podaci na internoj memoriji, ono što preporučujemo je da mobitel odnesete u servis. Nikako nemojte pokušavati sami paliti uređaj, posebice ako je mobitel pao u vodu. Vraćanje podataka s pokvarenog mobitela često nije problem jer ti podaci nisu pobrisani nego im samo ne možete pristupiti.

Vraćanje ako imate uključen back up & sync na Google Photos

Jedan od najlakših načina vraćanja fotografija je ako imate uključenu back up & sync opciju. U tome slučaju Google vaše izbrisane fotografije i videozapise čuva 60 dana pa ako se sjetite na vrijeme, postupak vraćanja je vrlo lagan. Jednostavno otvorite Google Photos aplikaciju, dodirnite izbornik () a zatim Trash (). Ovdje ćete sada vidjeti sve fotografije koje ste izbrisali s mobitela u posljednjih 60 dana. Dodirnite i držite fotografiju koju želite vratiti, a zatim u gornjem desnom kutu dodirnite Restore (). Kako bi spriječili buduće gubitke fotografija, bilo bi dobro uključiti ovu opciju zbog koje ćete sigurno mirnije spavati.

Savjeti i preporuke: kako se zaštititi od gubitka fotografija?

Kao što smo rekli, najbolje bi bilo omogućiti back up & sync opciju, jer osim što je tada lako vratiti obrisane datoteke, vaše fotografije se automatski spremaju u oblaku gdje imate praktički neograničenu količinu prostora za pohranu te im možete pristupiti i s drugih uređaja. Drugi savjet je instalacija aplikacije Dumpster s kojom ćete moći naknadno vratiti i ostale vrste datoteka, ne samo fotografije. Treći savjet je da fotografije pohranjujete na SD karticu i redovito radite backup. Primjerice, krajem svakog mjeseca spojite mobitel na računalo i napravite kompletan backup. Gotovo svi proizvođači imaju dedicirane programe za PC i Mac preko kojih to možete napraviti. Ukratko, prevencija je u ovome slučaju najbolje rješenje kako vratiti izbrisane fotografije na Androidu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)