Kako kalibrirati bateriju na Android uređaju

Autonomija je još uvijek jedan od glavnih nedostataka modernih pametnih telefona. Procesori, memorija, GPU, zasloni i ostale komponente razvijaju se eksponencijalnom brzinom kao i sam Android OS, no baterija je ostala na istoj tehnologiji doslovno desetljećima. Litij-ionske baterije postoje od 1991. pa iako svakodnevno čujemo o čudesnim novim tehnologijama pohrane energije, naši mobiteli i dalje ovise o tehnologiji staroj preko 20 godina.  Najbolje što u ovom trenutku možemo je osloniti se na softver, optimizaciju i značajke uštede. No imate još jedan trik u rukavu, a to je kalibracija baterije. 

Što je točno kalibracija? Android OS ima značajku naziva Battery Stats koja prati količinu energije u bateriji. Ponekad se dogodi da ta značajka ne radi kako bi trebala, stoga se mobitel primjerice ugasi iako ste sigurni da je na zaslonu pisalo 10% ili više. Kalibracijom postižete da operacijski sustav pravilno očitava razinu dostupne energije. Važno je napomenuti i da ne možete doslovno kalibrirati bateriju, u smislu da utječete na njezine fizičke ćelije, više o tome u redovima ispod:

Android baterija mobitel


Kako kalibrirati bateriju na mobitelu koji nije rootan

Iako ima dosta mitova što se tiče baterija, jedan od najčešćih savjeta kako popraviti životni vijek baterije je da je jednostavno potpuno ispraznite i zatim potpuno napunite. Ovo je donekle točno. Zašto donekle? Zato što, iako ovo u pravilu pomaže, ne treba se raditi previše često. Li-ion baterije vole konstantno kretanje energije, a ne dugačke periode pražnjenja ili punjenja, stoga je najbolje mobitel “dopunjavati”. Drugim riječima, kada razina baterije padne na oko 30%, napunite je do 80%. No otprilike jednom mjesečno (ili nakon 30 ciklusa punjenja), dobro je potpuno isprazniti i napuniti bateriju. Takva praksa će osigurati optimalno korištenje baterije i ona će vas s vremenom nagraditi boljom autonomijom. Ako mislite da mobitel ipak ne pokazuje dobru razinu baterije unatoč ispravnom punjenju i pražnjenju, pokušajte napraviti kalibraciju. Postupak ide ovako:

1.) Pustite da se mobitel potpuno isprazni i ugasi sam od sebe
2.) Ponovno ga upalite i pustite da se ugasi.
3.) Ostavite ga ugašenog i spojite na adapter – u zid (ne preko USB-a). Nemojte ga paliti.
4.) Pričekajte dok indikator ne pokaže 100%, zatim ga isključite s punjača.
5.) Upalite mobitel. Vjerojatno neće pisati 100%, stoga ga ostavite upaljenog i spojite nazad na punjač. Kada dođe do 100%, ugasite mobitel i ponovno ga upalite.
6.) Ako ni ovaj put ne piše 100%, spojite mobitel nazad na punjač. Ponavljajte ovo sve dok ne dođe do 100%. Može se dogoditi i da je, primjerice, 99% najviše do čega možete napuniti mobitel. U tome slučaju, završite s ovim korakom kada dođete do maksimalnog postotka.
7.) Kada se na mobitelu pokaže 100% prilikom pokretanja (bez da je priključen na punjač), ostavite ga da se opet isprazni do 0% i ugasi sam od sebe.
8.) Ponovno ga spojite na punjač i ostavite da dođe do 100%. Ako ste sve radili kako treba, uspješno ste resetirali sustav praćenja baterije unutar samog operacijskog sustava.


kalibracija baterijeVažno: nemojte ovo prečesto ponavljati. Kalibracija baterije je češće nepotrebna nego potrebna. Čak i ako mislite da je baterija potpuno prazna i mobitel se neda upaliti, u njoj još ima dovoljno energije da ne dođe do oštećenja hardvera. Za ovo se brine maleni sklop koji ujedno sprječava i pretjerano punjenje. Međutim, ne biste trebali izazivati nevolju. Ovaj reset baterije dovoljno je napraviti jednom u 3-5 mjeseci. Ako se baterija konstantno pretjerano brzo prazni,  onda je problem u nečemu drugome. Ukratko, dobra vijest je da postoji sigurnosni sklop koji automatski prekida punjenje kada dođe do kritične razine, a baterija uvijek “sačuva” malenu količinu energije kako ne bi došlo do oštećenja hardvera, no ostavite kalibraciju za rijetke slučajeve.


Kako kalibrirati bateriju na mobitelu koji je rootan

Ako ste rootali mobitel, onda znate da su pred vama otvorene sve mogućnosti Androida, čak i kad je u pitanju sama baterija. Android OS ima datoteku naziva batterystats.bin. Iako jedan dio korisnika kaže da ona nema pretjerano veze s kalibracijom baterije, drugi kažu da ima i može pomoći ostvariti bolju autonomiju. U svakom slučaju, možete isprobati i ovaj proces, koji je vrlo sličan prethodnome:

Za početak, obavite svih 8 koraka iz prethodne metode.

1.) Instalirajte Battery Calibration aplikaciju
2.) Nakon instalacije, pobrinite se da je baterija na 100%. Nemojte je još pokretati. Restartajte mobitel.
3.) Odmah nakon paljenja pokrenite aplikaciju i kalibrirajte bateriju
4.) Nakon što aplikacija obavi svoje, ostavite mobitel da se isprazni do nule i ugasi se sam od sebe.
5.) Još jednom napunite bateriju do 100% (dok je mobitel ugašen). To bi trebalo biti to.

Kalibracija baterije često nije uopće potrebna ako ispravno punite i praznite uređaj. Međutim, ako kupite polovni mobitel ili tablet od “nemarnog” vlasnika, ponekad je dobro obaviti kalibraciju u slučaju da mobitel krivo očitava stvarnu količinu energije u bateriji. Za one čiji su mobiteli konstantno “žedni”, preporučujemo članke Prijenosne baterije za mobitele te Preporuke prijenosnih punjača za plaže.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)