Invazija se nastavlja

Invazija_androida

Android je s nama već šest godina i u konstantnom je porastu. Kakva budućnost očekuje ovaj OS i može li preživjeti nadolazeću gužvu na tržištu mobilnih operacijskih sustava?

kolumna

 

Unatoč Samsungovom okretanju leđa Androidu i suptilnom smanjenju promoviranja od strane Googlea, sam OS je daleko od izumiranja. Čini se da je tek sad zapravo prepoznat njegov puni potencijal pa se tako sve češće može naći u raznim uređajima koji nemaju veze s mobilnom telefonijom i onome za što je Android prvotno bio namijenjen. Što točno budućnost donosi za ovaj OS i može li Android postati dominantna platforma?

Raširenost i fleksibilnost

Svjedoci smo strahovitog porasta uređaja koje pogoni Android i te opće sveprisutnosti i prokleto dobre fleksibilnosti toga operacijskog sustava. Iako je već bilo riječi o tome kako se Google polako udaljuje od Androida, ili bar od prvobitne ideje koja se veže uz pojam “Android”, čini se da ima onih koji ga tek otkrivaju. Dok se neke kompanije sve više okreću od njega (pogotovo Samsung koji se sprema lansirati vlastiti operacijski sustav i koji na predstavljanju Galaxya S4 uopće nije spomenuo Android), drugi ga prepoznaju kao fleksibilnu i robusnu platformu koju mogu “ugurati” u bilo koji uređaj, a ne samo u mobilni telefon. Android se u ovoj cijeloj priči ističe kao solucija za sve softverske probleme neke tvrtke koja proizvodi hardver, a koja nema resurse za razvoj operacijskog sustava. Ako mislite da pretjerujem, pogledajte paletu uređaja koju on pokreće; od pametnih satova (Sony SmartWatch), pametnih televizora (Google TV), fotoaparata (Galaxy Camera), Googleovih pametnih naočala, ogledala, auto-računala pa čak i igraćih konzola (Ouya) i sve ostale vojske elektronskih uređaja koje pogoni Android.

android
 

U korist Androida idu i rezultati raznih analiza tržišta. Ako uzmemo u obzir rezultate vjerodostojnih istraživanja tržišta, primjerice one koje provodi Gartner , možemo s lakoćom zaključiti da se sve više ljudi okreće prema tabletima i pametnim telefonima, dok osobna računala bilježe pad prodaje iz godine u godinu. Ako uzmemo u obzir i to da je većina prodanih pametnih telefona pogonjena Androidom, dolazimo do logičnog zaključka da bi kroz nekoliko godina Android mogao postati najrašireniji operacijski sustav, naravno, ukoliko ne dođe do nekih drastičnih promjena, primjerice naglog pada popularnosti tog OS-a (što je teško moguće) ili pojave snažije konkurencije.

Tko ugrožava Android?

Kada sam već spomenuo konkurenciju, možda bi bilo dobro da u ovu cijelu priču upletemo i druge operacijske sustave koji bi mogli biti potencijalni konkurenti Androidu. Ako je riječ o pametnim telefonima, trenutno na tržištu nemamo široku ponudu operacijskih sustava, pa uglavnom možemo birati između Windowsa, Androida i iOS-a. Ukratko rečeno, trenutno ne postoji sličan OS koji bi u većim razmjerima ugrozio Androidovu poziciju ili mu direktno konkurirao.

osovi
S lijeva na desno: Firefox OS, Tizen i Ubuntu Touch

Samsung je razvio vlastiti OS – Tizen, koji bi se već na jesen mogao naći na tržištu , a tu su i drugi mobilni operacijski sustavi kao Ubuntu Touch (kojem se osobno jako veselim) te Firefox OS. No pitanje je mogu li navedeni sustavi uvesti neku veću promjenu na tržište? Vrlo teško. Tržište je ponekad nemilosrdno prema novim igračima, što jako dobro možemo vidjeti na primjeru Blackberryevog  OS-a Blackberry 10. U principu je to dobar i vrlo praktičan sustav, ali ga krajnji potrošači jednostavno nisu prihvatili, ili bolje rečeno, nisu prihvatili sam uređaj – Z10. Možda zato Samsung planira u prodaju pustiti Tizen sa high-end uređajem vrhunskih specifikacija te na taj način kupce primamiti sa samim mobitelom umjesto s OS-om.

Dominacija na svim poljima

Za kraj valja razmotriti i sam pojam ‘’mobilni operacijski sustav’’. Ako uzmemo u obzir sve uređaje pogonjene Androidom, lako možemo zaključiti da među njima ima i dosta onih koji baš nisu ‘’mobilni’’, odnosno nisu ni zamišljeni kao takvi. Tu vidimu jednu laganu transformaciju Androida kao OS-a izvorno namijenjenog mobilnim uređajima u fleksibilni operacijski sustav koji se može prilagoditi gotovo bilo kojoj vrsti elektronskog uređaja. Može li se dogoditi da u budućnosti riječ Android postane sinonim za nekakav univerzalni operacijski sustav koji pogoni sve uređaje koji nose prefiks pametni? Pri tome mislim na mobitele, gadgete, televizore, razne površine (ogledala, prozore?),  kamere i ostale uređaje koji trebaju ili koji će trebati bilo kakvo korisničko sučelje ili OS?

Tehnički gledano, Android je samo još jedna distribucija Linuxa specijalizirana za mobilne uređaje, pa na temelju toga dolazimo do glavnog zaključka ove kolumne: Uzimajući u obzir fleksibilnost i otvorenost Linuxa pa samim time i Androida, vrlo je realno očekivati porast broja Android uređaja bilo kakve vrste, prvenstveno zbog podrške zajednice, velikog broja developera i dostupnih aplikacija te stabilnosti obiju platformi.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)