Huawei razvio novo mikro-računalo koje pokreće Android

hikey 960 android

Mikro-računala zauzela su važno mjesto zbog svoje svestranosti i fleksibilnosti, a sada će se na tržištu naći još jedno nastalo zahvaljujući suradnji nekoliko velikih imena tech industrije. Riječ je o HiKey 960 iza kojeg primarno stoji Huawei, dok su u razvoju dodatno pomagali Google, ARM, Archermind i LeMaker. Rezultat je napredno mikro-računalo s posljednjim CPU i GPU tehnologijama.

hikirin 960

HiKey 960 zamišljen je kao moćan alat za developere kada su u pitanju razvoj i testiranje softvera te drivera za Android OS. Direktor organizacije Linaro koja se bavi razvojem softverskih paketa za Android i ARM arhitekturu, George Grey, nedavno je izjavio kako je žalosno da programeri moraju pisati kod na x86 čipovima. Potaknuo je ostale članove organizacije na razvijanje super-brzoga računala kako bi programeri mogli pisati ARM softver na ARM arhitekturi.

HiKey 960 nudi dobre performanse i veliku fleksibilnost

Iako se HiKey 960 može koristiti za “programiranje” robota, dronova i ostalih pametnih uređaja, njegova glavna namjena je da služi kao Android PC na kojem bi programeri pisali i testirali aplikacije za Android OS. Ovo mikro-računalo ima slične performanse kao posljednji high-end mobiteli i tableti. Pokreće ga Kirin 960 čipset sa osmojezgrenim procesorom (četiri ARM Cortex-A73 + četiri Cortex-A53 jezgre), Mali-G71 GPU sposoban za 4K grafiku na temelju Bitfrost arhitekture te 3GB LPDDR4 RAM-a uz dodatak 32GB ugrađene memorije. Povezivost je omogućena kroz dual-band 802.11 b/g/n/ac wireless te Bluetooth 4.1. Ploča također ima i PCIe m.2 utor za dodatno proširivanje memorije, kao i 40-pin i 60-pin ekspanzijske konektore te nekoliko HD outputa. Ploča će u budućnosti podržavati nekoliko verzija Linuxa, a upute kako loadati Android 7.1 mogu se pronaći na Googleovoj web stranici.

HiKey 960 se u prodaji očekuje početkom svibnja, a preporučena cijena bude oko 1700 kuna.