Huawei ima najbrži i najprecizniji čitač otiska prsta

Huawei nastavlja s postavljanjem trendova u mobilnoj tehnologiji, a nedavno predstavljeni uređaji P9, P9 Plus te P9 Lite odlikuju se do sad najbržim i najpreciznijim čitačima otiska prsta.

Kao rezultat neprestanog rada na unaprjeđenju korisničkog iskustva svojih potrošača, Huawei je u uređajima iz obitelji P9 predstavio biometrijska rješenja koja postavljaju nove standarde u svojoj klasi. Nova generacija čitača temeljenih na 3D skeniranju otiska prsta iz P9 obitelji odlikuje se do sad neviđenom brzinom rada i idealnom preciznošću, omogućujući još brže otključavanje uređaja uz još manju mogućnost pogreške uslijed čestog skeniranja.

Kod čitača kojima su opremljeni uređaji iz P9 obitelji, 3D skeniranje otiska prsta odvija se istovremeno na četiri razine. Na prvoj razini očitava se uzorak mapiranog otiska prsta, drugom razinom pretražuju se i identificiraju karakteristične linije otiska, dok treća razina utvrđuje njihove devijacije. Na četvrtoj razini skeniraju se udubine između grebena i brazdi otiska što pomaže u stvaranju njegove trodimenzionalne slike, što u potpunosti onemogućuje upotrebu krivotvorenog otiska prsta.

Čitač je opremljen senzorom Next FPC 1021 koji koristi matricu 160×160 piksela uz pomoć koje se informacije otiska prsta čitaju u 256 stupnjeva sive boje, dok ostali usporedivi uređaji koriste matrice s 88×88 ili najviše 54×114 piksela. To ne znači samo mnogo nižu razlučivost, nego rezultira i slabijom preciznošću vizualnog prepoznavanja zbog manje dubine skeniranja samog otiska prsta. Štoviše, FPC 1021 je iznimno otporan na vanjske čimbenike poput trljanja, grebanja ili utjecaja vlage, odlikuje se rekordno niskom potrošnjom energije (samim time i trošenjem baterije) te pruža jednaku preciznost skeniranja bez obzira je li prst mokar ili suh. Uz to, radi se i o najbržem čitaču na tržištu. Dok je drugim usporedivim uređajima potrebno između 1,5 i 1,7 sekundi za skeniranje i prepoznavanje otiska prsta, čitač na P9 uređaju može prepoznati korisnika i otključati uređaj u manje od 0.5 sekunde.

Prva značajna inovacija koju je Huawei predstavio je pozicioniranje čitača otiska prsta na stražnju stranu kućišta uređaja. To omogućuje izbjegavanje nekoliko problema  poput potrebe za neugodnim savijanjem prsta čime se korisnika primorava da drugačije pridržava uređaj što može rezultirati njegovim ispadanjem iz ruke ili nespretnog izgleda kućišta uređaja zbog pozicioniranja čitača ispod ekrana. Kod uređaja P9, P9 Lite i P9 Pro čitač je smješten sa stražnje strane kućišta što omogućuje ugodno držanje uređaja, a prst se na čitač prislanja pod idealnim kutom što povećava preciznost skeniranja i štiti od slučajnih dodira.

Korištenje senzora s mogućnošću identifikacije na četiri razine te 3D skeniranja u visokoj razlučivosti pruža neviđenu razinu preciznosti i sigurnosti. Problemi kod prepoznavanja otiska prsta na P9 uređajima dešavaju se u samo 1% slučajeva, što je tri puta manje nego kod ostalih pametnih telefona. Zahvaljujući brzom i pouzdanom raspoznavanju otiska prsta vlasnika, omogućeno je odbacivanje pogrešnih pokušaja otključavanja bez potrebe aktiviranja uređaja iz stanja mirovanja, što pomaže u sprečavanju trošenja baterije kada se čitač uređaja u mirovanju nađe u kontaktu s drugim tijelom, sličnih svojstava provođenja kao i ljudski prst.

Tehnologija najviše razine korištena u čitačima otiska prsta obitelji P9 uređaja upotpunjena je i poboljšanim softwareom koji omogućuje korištenje njihovih jedinstvenih mogućnosti: korisnici P9, P9 Plus i P9 Lite uređaja uz pomoć čitača otiska prsta mogu i odgovoriti na poziv, pregledavati fotografije, aktivirati kameru ili ugasiti alarm.

Huawei se ne zadovoljava unaprjeđivanjem postojećih rješenja, nego stalno radi na osmišljavanju novih tehnologija. U skladu s tom filozofijom, istraživanje iz 2014. rezultiralo je predstavljanjem Ascend Mate 7 pametnog telefona, prvog telefona baziranog na Android operativnom sustavu opremljenog čitačem otiska prsta. Ova inovacija označila je revoluciju u pristupu biometrijskim sigurnosnim sustavima kod pametnih telefona, ubrzavši otključavanje uređaja za više od 80% u usporedbi s rješenjima koje zahtijevaju klizanje prsta preko senzora, omogućivši korisnicima neusporedivu lakoću korištenja.