Huawei bi mogao imati problema zbog izvoza u S. Koreju

huawei

Huawei je “najglobalnija” kineska kompanija koja ostvaruje godišnje prihode od 60 milijardi dolara izvozeći servere, rutere, switcheve a sada i sve popularnije pametne telefone u Europu, Afriku te Bliski Istok, gdje preko 60% prihoda dolazi izvan Kine.

subpoena

Međutim, stvari nisu tako nevine kako se možda čine. Naime, američki Commerce Department poslao je poziv za sud kako bi se detaljnije ispitalo izvoženje robe u zemlje koje su sankcionirane – S. Koreja, Kuba, Iran, Sudan i Sirija. Cilj poziva na sud je donošenje zaključka da li je Huawei prekršio sankcije S.A.D.-a. Iz Huaweia su odbili komentirati situaciju, a glasnogovornik je izjavio sljedeće: “Huawei predano podliježe zakonima i regulacijama na tržištu stoga ćemo udovoljiti zahtjevima međunarodne zajednice.” Problem djelomično leži u tome što Huawei uvelike ovisi o dobavljačima iz S.A.D.-a, kojima bi, u slučaju dokazane krivnje, bilo zabranjeno prodavati dijelove ovoj kompaniji. Naime, kineski div uvozi komponente iz Amerike u vrijednosti od 7 milijardi dolara godišnje, a bez svojih dobavljača proizvodnja bi bila uvelike narušena.

ZTE je već kažnjen zbog slične stvari

Drugi kineski IT gigant, ZTE, već je kažnjen tri mjeseca ranije jer je prekršio sankcije i izvozio u Iran. Kineske kompanije pod budnim su okom američke vlade, a posebno Huawei koji navodno usko surađuje s kineskom vojskom. Huaweijev osnivač, Ren Zhengfei, služio je u Narodnoj oslobodilačkoj armiji Kine, a 2012. godine kompanija je čak proglašena sigurnosnom prijetnjom od strane S.A.D.-ovog House Intelligence Committee. Iako je Huawei odbacio povezanost s vojskom, doslovno je blokiran od potpisivanja bilo kakvih velikih ugovora s američkim telekom operaterima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)