HTC One A9 – mobitel s krizom identiteta

HTC je kompanija čiji je uspjeh bio strelovit u “ranim danima” Androida. Iza ovog proizvođača stoje i neke od ikona Android operacijskog sustava, ali i ere modernih pametnih telefona kao što su to bili prvi HTC Hero ili čudesni HTC HD2. Nažalost, laganim usporavanjem mobilnog tržišta i pojavom sve agresivnije konkurencije (čitajte: Samsunga i Applea), stvari za ovu kompaniju se mijenjaju. Ove godine, kompanija pred sobom ima najteže izazove i određene probleme na koje je pokušala odgovoriti s najnovijim članom svoje obitelji: HTC One A9. Spomenutim modelom pokušali su vratiti udio tržišta kojeg su u prošlim kvartalima izgubili, no već sada brojke nisu opravdale očekivanja.

HTC one a9 cijena hrvatska datum izlaska


Prije pet godina tržište je bilo preplavljeno “drugačijim” uređajima

Kada ste prije pet godina na stol stavili HTC Desire HD, Apple iPhone 4s te Samsung Galaxy S2, ispred sebe ste imali tri potpuno različita uređaja. Ako bismo išli svrstati fanove u tri koša, onda bismo mogli reći da je tada HTC držao stranu profesionalaca u računalnoj industriji, FER-ovaca i sličnih, uz Android sučelje, HTC sense nadogradnju i još hrpe gimmicka koje su svi geekovi obožavali. Samsung je bio logičan  izbor protivnika Appleu, uz oku ugodan dizajn i funkcionalnost, a iPhone je bio – iPhone. Šminkeraj spomenutog trojca. Možda se dio naših čitatelja neće neće složit s prethodnim opisom, ali morate priznati da se tada već na prvi pogled moglo skužiti koji mobitel netko drži u ruci. Ne samo zato što su se uređaji razlikovali u izgledu, već i u prednostima, manama te dodatnim funkcijama.

HTC Hero, HTC HD2, HTC Desire HD – samo neki od legendarnih HTC uređaja prošlih generacija

Ako napravimo fast forward na danas, Apple je pokrenuo lavinu

I stvorio određene dizajnerske trendove sa svojim mobitelom, a dobar broj proizvođača još uvijek iz nekog razloga vjeruje da je Appleov dizajn svetinja i slijepo ih prate. Samsung se napokon potrudio distancirati sa novom serijom Galaxy mobitela, što im je itekako uspjelo, no HTC je odlučio staviti povez na oči.

Da, HTC je započeo trend metalnih kućišta i unibody načina izrade, ali je Apple prvi predstavio ovakvo dizajnersko rješenje. HTC je u ove tri godine, koliko već traje njihov pad, imao dovoljno vremena da se prilagodi tržištu i napravi proizvod koji je uistinu vrijedan kopiranja, poput nekadašnjeg HTC Hero 1 koji je također nudio aluminijsku kućište i zaista odličan dizajn. To se nije dogodilo. I tako danas imamo skup uređaj osrednjih specifikacija koji (previše) podsjeća na iPhone 6, točnije, izgleda kao posvojeni brat koji se pokušava “ugurati” negdje između iPhonea 6 i 6 Plus.

Izvor: TheVerge

Jedina prednost ovog uređaja leži eventualno u softveru. Naime, ovo je prvi uređaj koji “iz kutije” dolazi s novim Androidom 6.0, a HTC obećava buduće nadogradnje unutar 15 dana od njihovog službenog puštanja na Nexus seriju, koja ih inače uvijek prva dobije. Samim time, ako želite ažuran softver, možda biste i mogli razmisliti o kupovini ovog mobitela, ali se onda opet postavlja pitanje zašto za istu cijenu ne biste radije uzeli mobitel iz Nexus serije koji ima daleko kvalitetnije specifikacije (Nexus 6p, u tebe gledamo).

Android 6.0, osrednje specifikacije i paprena cijena

Da One A9 nudi vrhunske specifikacije ili neki jedinstven feature, visoka cijena donekle bi se opravdala, a dizajnu bi se progledalo kroz prste, no A9 ima suludo visoku cijenu za ponuđene specifikacije. Naime, preporučena cijena za Europu iznosi 430 funti, što je prema našoj pretpostavci 4499 kn na našem tržištu, gdje se HTC One A9 ubacuje u segment s mobitelima poput Samsungovog Galaxy S6 Edge, Sony Xperia Z5 i sličnih high end uređaja, dok je sa specifikacijama za kojih 30% slabiji.  Pet-inčni AMOLED zaslon rezolucije 1080 x 1920 piksela te Android 6.0 Marshmallow dvije su svijetle točke ovog uređaja, dok ostatak dobiva osrednju ocjenu, pogotovo ako uzmemo u obzir da mobitel pokreće Snapdragon 617 clockan na 1.5 GHz i 1.2 GHz uz samo 2GB RAM-a te bateriju od tek 2150 mAh.

Kvartalni rezultati ne izgledaju dobro, no tržište i dalje ima prostora

Da ste HTC-ove investitore prije tri mjeseca pitali koji su im daljnji planovi s njihovim dionicama, većina bi se složila da je vrijeme za prelazak na druge kompanije. Razlog tomu je ogroman pad s početka godine, gdje smo u prvih osam mjeseci gledali pad sa 160 dolara na neugodnih 40 dolara po dionici. Spomenuti pad od 75% se u zadnja tri mjeseca polagano sanirao s novim uređajima i novim marketinškim kampanjama, gdje danas dionice iznose 80 dolara. Svakako korak naprijed, no i dalje ni blizu prijašnjim brojkama. HTC možda posjeduje ljudstvo i sredstva da se vrati nazad u igru, ali još uvijek čekamo konkretan uređaj koji će preokrenuti situaciju u njihovu korist. HTC One A9 to u ovom trenutku nije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)