HTC je investitorima bezvrijedan

htc financijski problemi

Vrijeme kada je HTC vladao srednjim segmentom tržišta pametnih telefona odavno je prošlo, a kompanija iza koje stoji nekoliko legendarnih uređaja kao što je HD2 nikako da izađe na kraj s financijskim problemima koji se gomilaju iz kvartala u kvartal.

HTC

HTC-u nikako da krene na bolje. Zapravo, kompanija je došla do novoga dna s obzirom da cijene dionica HTC-a i dalje padaju, a sada su 60% niže nego što su bile u posljednjem financijskom izvješću iz drugog kvartala ove godine. Sve ovo uzrokovalo je i pad vrijednosti kompanije na 1.5 milijardu dolara. Iako se HTC već dugo bori s financijskim problemima, ovo je možda najozbiljnija situacija do sad s obzirom da je tržišna vrijednost kompanije u ovome trenu manja od količine gotovine (47.2 milijarde NTD), koliko su imali krajem šestoga mjeseca. Takva kompanija na Wall Streetu ne vrijedi apsolutno ništa.

Za investitore je ovo crvena zastavica koja pokazuje da HTC više ne može generirati zaradu. U ovome trenu ne postoji reputabilna tvrtka za analizu tržišta koja bi vam preporučila ulaganje u dionice HTC-a. Da stvar bude gora, neki analitičari predviđaju da će se situacija popraviti tek 2017. Točku na “i” u moru loših vijesti stavlja i otkriće sigurnosnog propusta u modelu HTC One Max koji podatke prikupljene senzorom otiska prsta sprema na nesigurno mjesto kojem se može lako pristupiti. Situaciju pogoršava i činjenica da je mobitel na tržištu već dvije godine, a propust je otkriven tek nedavno.

Kompanija će se protiv financijskih problema boriti sužavanjem ponude uređaja, koncentriranjem na gornji cjenovni rang te rezanjem broja radnika. Nažalost, nekako sumnjamo da će ove mjere donijeti značajna poboljšanja s obzirom da kompanija gubi novac iz kvartala u kvartal već posljednje dvije godine, a bez investitora koji bi podržali buduće poslovne odluke i promjene, HTC očekuje teška borba za opstanak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)