Hoće li ovako izgledati novi Nokijini Android mobiteli?

Nokia je pretrpjela brojne uspone i padove, ali nikad nije gubila vjernost svojih korisnika. Čak i svi mi iz redakcije koji smo ljubitelji Androida nikad nismo prestali voljeti Nokiju kao brand, jer oduvijek ima tu određenu dozu šarma, igrajući na kartu nostalgije kada je ova kompanija bila na vrhu trona mobilne industrije. Hoće li (navodni) Nokia Android mobiteli pomoći da Finci vrate bar dio tržišnog udjela?

nokia android mobitel

Svi se sjećamo Nokia N1 tableta, 7.9 inčnog uređaja koji nije polučio veći uspjeh, a koji je predstavljao prvi pokušaj Nokije da se ubaci na tržište Androida. Ne znamo koja su točno bila njihova očekivanja od osrednjeg iPad klona, ali loši prodajni rezultati očito su ih obeshrabrili da nastave dalje s Android OS-om.

Posjećamo, Nokia do 2016. nije smjela proizvoditi uređaje pod svojim imenom zbog ugovora sklopljenog s Microsoftom, no nedavna prodaja prava na feature telefone Foxconnu, HMD-u i Oyu ostavila je mogućnost Nokiji da se konačno kvalitetnije pozabavi Androidom, konkretnije, Android mobitelima naziva Nokia C1 i Nokia P1.

Glasine oko ovih uređaja kruže već posljednjih nekoliko mjeseci, ali smo ih u početku namjerno ignorirali zbog nevjerodostojnosti, uglavnom poučeni sličnim iskustvima iz prošlosti. Osim Foxconna (koji je napravio N1 tablet pod Nokijinom licencom) i HMD-a, u cijelu priču uključena je i nova finska tvrtka Oy na čijem čelu je Arto Numella, bivši zaposlenik Nokije.

Glasine dobivaju još jači kredibilitet nakon Nokijinog priopćenja za medije u kojem stoji da se vraćaju u smartphone arenu s novom linijom Android mobitela.

nokia p1

Prva od glasina bila je navodna Nokia P1 no na kraju se ispostavilo da je riječ o Sharp Aquos P1 mobitelu, a ne ovom modelu Nokije. Međutim, kako je Sharp također u vlasništvu Foxconna, mnogi sugeriraju kako bi Aquos P1 mogao biti rebrandiran u Nokiju P1 za europsko tržište krajem ove godine.

Nokia C1 izgledom posjeća na Lumia modele

Dok je P1 sličniji trenutnim Android flagship mobitelima, C1 svojom širinom i oštrijim rubovima više podsjeća na Lumia modele. Ovaj uređaj bi navodno trebao biti cjenovno pristupačniji od P1, što zbog materijala korištenih u izradi, što zbog slabijih specifikacija. Naravno, u ovom trenutku je riječ o pukim nagađanjima, ali vjeruje se da bi uređaj trebao dolaziti u dvije osnovne izvedbe, gdje bi jedan model imao 5″ ekran, a drugi 5.5″. Manji model navodno bi trebao imati 2GB RAM i 32GB prostora za pohranu, dok bi drugi imao 3GB RAM-a i 64GB prostora za pohranu. Datum izlaska nije poznat niti za jedan mobitel.

nokia c1