Hoće li Google ovim projektom konačno ubrzati nadogradnje naših uređaja?

projekt treble

Svi smo svjesni činjenice kako su (spora) ažuriranja najveći problem Android operacijskog sustava. Ona su izravan krivac za veliku fragmentiranost, gdje se na nekim mobitelima još uvijek vrti Kit Kat, dok se Nougat nalazi na svega 7% uređaja, iako Google već sprema novu verziju OS-a pod trenutnim nazivom Android O. Glavni problem leži u načinu na koji ažuriranja dolaze do nas krajnjih korisnika, a čini se da će veliki G konačno poduzeti nešto konkretno.

Googleova Nexus, a sada i Pixel serija, dokazuje da ažuriranja na Android mobitele mogu stići itekako brzo kada za to postoji interes. Proizvođačima često ide na ruku komplicirana struktura ažuriranja jer zbog toga imaju izgovor da ne ažuriraju starije modele, što ujedno pozitivnije utječe na prodaju novih modela. Međutim, upravo ranije spomenuti Android O trebao bi donijeti određene promjene uvođenjem modularne baze. Cijela stvar nazvana je Project Treble.

Trenutno postoji cijeli niz koraka dugačkih i često kompliciranih koraka kroz koje se mora proći kako bi neki mobitel dobio nadogradnju na noviju verziju Android OS-a, što je slikovito prikazano u ovome dijagramu (ne vrijedi za Googleovu Nexus i Pixel seriju):

projekt treble

 

Naime, do sada se po izlasku nove verzije Androida kod slao direktno proizvođačima čipova, kao što je primjerice Qualcomm, te je njihov zadatak bio napisati drivere i ostali softver potreban da novi OS radi s čipsetima koje proizvode. Novost koju donosi Android O zove se Vendor Interface (VI), a cilj joj je odvojiti Vendor Implementation proces od frameworka Android OS-a. Lijevi dijagram prikazuje kako taj proces izgleda sada, a desni kako će on izgledati nakon projekta Treble.

Dakle, novi VI će biti smješten između Android frameworka i Vendor Implementation procesa, a prednosti ovakvog pristupa su vidljive iz samih dijagrama. Prije se VI morao dorađivati izlaskom svake nove verzija Androida, što više neće biti slučaj. Sve ovo znači da se vrijeme nadogradnji sada može smanjiti jer je obujam posla za proizvođače čipseta smanjen. Doduše, glavni problem i dalje stvaraju proizvođači uređaja, na što će Google teško utjecati.