Gorilla Glass 5 može preživjeti ozbiljne padove

gorilla glass 5

Kompanija Corning jučer je predstavila najnoviju verziju svojeg Gorilla Glass, kemijski pojačanog super-stakla koje štiti ekrane milijuna uređaja diljem svijeta. Novi proizvod nosi oznaku 5, a prati ga i nova formula zahvaljujući kojoj je čvršće i otpornije nego ikad prije.

corning gorilla staklo

Novo staklo je nasljednik Gorilla Glass 4 koje je predstavljeno još 2014. godine. “Četvorka” je tada promovirana kao dvostruko čvršća od svojih prethodnika te dvostruko otpornija na padove s visine od oko jednoga metra. S druge strane, Gorilla Glass 5 je dizajniran imajući na umu da uređaji često padaju s nešto veće visine. Točnije, prema istraživanjima Corninga, 80 posto uređaja ispusti se s visine od 1.6 metara.

Interna istraživanja pokazala su da je 85 posto korisnika pametnih telefona ispustilo svoj uređaj najmanje jednom tijekom prošle godine, a 2/3 ih je ispustilo uređaj s visine ramena ili struka. Stoga, iako su prethodne verzije Gorilla stakla bile otporne, to nije bilo dovoljno da prežive padove s ovih visina. Pošto su grube i tvrde površine posebno opasne, Corning je istraživanja usmjerio upravo prema jačanju stakla za ovakve padove.

Rezultati u stvarnom svijetu mogli bi biti drugačiji od istraživanja

Jedan od razloga zašto ovo govorimo je i činjenica da je Corning testove vršio sa staklom debljine 0.6 milimetara, a u proizvodnji je i staklo debljine 0.4 milimetara, što znači da će uređaji u koje se ugradi tanje staklo biti i manje otporni. Također, svi demo testovi koje je Corning vršio za novinare rađeni su tako da je mobitel padao ravno na ekran, a ne rub gdje je najslabija točka. Naravno, to uvelike ovisi i o dizajnu samoga telefona, ali opet treba imati na umu činjenicu da je šansa za “preživljavanje” puno veća ako mobitel dotiče pod cijelom površinom ekrana. Nešto slično izjavio je i John Bayne, potpredsjednik Corninga.

 

Cjelokupnu otpornost uređaja na pad definira dizajn i način na koji je staklo spojeno s mobitelom. Ako je staklo izbočeno (2.5D), onda će takav uređaj biti manje otporan na padove.

 

Drugim riječima, Corning ne želi kompletno preuzeti odgovornost ako vam se razbije ekran, što je i razumljivo jer ono što Bayne govori ima smisla. Gorila Glass 5 staklo trenutno je u proizvodnji, a više detalja o dostupnosti bude poznato u “sljedećih nekoliko mjeseci”.