Google službeno ugasio Project Ara koji nam je trebao donijeti modularne mobitele

project ara

Project Ara predstavljao je sljedeći korak u svijetu mobilne industrije. Project Ara trebao nam je donijeti istinsku modularnost i sve prednosti koje ona nosi sa sobom. Project Ara je otkazan. Google je odustao.

project ara

Prije Motorolinih modularnih mobitela i LG G5, postojala je ideja o istinski modularnom uređaju, odnosno, uređaju koji bi počivao na ideji modularnosti, a ne uređaju gdje bi ona tek bila cool gimmick ili nekakav dodatak. Mnogi su predviđali da tako nešto nije izvedivo, ali Google je zapravo stigao prilično daleko. Dovoljno daleko da predstavi potpuno funkcionalan prototip. Ipak, sve ovo pada u vodu, jer od Projekta Ara se odustalo bez nekih većih službenih objašnjenja.

Uistinu, riječ je o neugodnim i neočekivanim vijestima, jer još prije tri mjeseca najavljeno je da Ara developer kit bude spreman za lansiranje krajem 2016. godine, gdje bi komercijalnu verziju modularnog mobitela mogli ugledati negdje u 2017. godini. Doduše, Project Ara imao je više padova nego uspona od samoga početka. Projekt je započeo vrlo entuzijastično, zatim o njemu dugo vremena nije bilo nikakvih konkretnih vijest, pa je onda datum prvog lansiranja odgođen nakon čega su uslijedile vijesti da je dev kit spreman, a u konačnici je cijeli projekt propao.

U cijeloj priči sumnjiv je i potez Regine Dugan, osnivačice ATAP-a (Advanced Technology and Projects) koja je odstupila s čela ovoga odjela i otišla raditi u Facebook svega nekoliko tjedana prije ove vijesti.

 

Project Ara prkosio je konvencionalnim pristupima izrade mobilnih uređaja

Ara je po inicijalnom predstavljanju privukla puno pažnje, kako od korisnika, tako i od “struke”. Brojni inženjeri na Redditu odmah su krenuli iznositi argumente zašto modularnost zapravo nije dobra, navodeći, između ostaloga, da modularnost poskupljuje proizvodnju, pogoršava autonomiju i uzrokuje sporiju “komunikaciju” između komponenti.

Project Ara zapravo je potpuno suprotan pristup izradi mobitela. Dok svi proizvođači komponente spajaju jedne s drugima upravo zbog gore navedenih stvari, Google ih je želio rastaviti kako bi kupcima pružio mogućnost njihove izmjene i slobodne nadogradnje svojih uređaja. Prednosti ovoga su višestruke, ali i tehnički problemi s kojima se Googleov razvojni tim borio od samih početaka.

Zapravo, gašenje Project Ara vrlo je slično gašenju Google Glass projekta. Glass je predstavljen kao revolucionarni korak naprijed u svijetu nosivih uređaja, u prodaju je puštena čak i komercijalna verzija, no tek nakon toga ljudi su postali svjesni kontroverze koju je Glass nosio sa sobom, i primarno, problema s privatnošću. Možda je Google shvatio da bi Ara nakon testiranja u “stvarnome svijetu” otkrila neke nove probleme na koje kompanija trenutno nije spremna.