Google razmišlja o implementaciji Appleovog Swifta u Androidu

swift za android

Appleov relativno svjež programski jezik Swift ostavio je popriličan trag, posebno nakon što mu je Apple otvorio kod. Nedugo nakon toga, predstavnici triju velikih brendova, Googlea, Facebooka i Ubera, sastali su se u Londonu. Određni izvori sada javljaju kako Google razmišlja Swift pretvoriti u svoj “first class” jezik za Android, dok ga Facebook i Uber žele učiniti centralnim jezikom svojeg poslovanja.

swift programski jezik

Android trenutno podržava Javu kao first-class jezik, no Swift je ne bi trebao u potpunosti zamijeniti, bar ne odmah. Jedan od razloga zašto Google razmišlja o Swiftu je vjerojatno i trakavica s Oracleom koja traje još od 2011. godine. Naime, Oracle traži preko osam milijardi dolara jer Android OS navodno koristi određene dijelove Jave koji nisu besplatni. S druge strane, Swift ima više prednosti u odnosu na trenutni programski jezik i nameće se kao dobra alternativa.

Implementacija u Android OS nije jednostavna

Swift je stvoren od strane Applea kao zamjena za Objective C, a ubrzo je našao put do mnogih developera jer je lagan za korištenje i stvoren je upravo s ciljem da olakša programerima posao. Iako je predstavljen tek 2014., ima ogromnu podršku od IBM-a, a nekoliko poznatih aplikacija poput Pixelmatora, Lyfta i Vimea iznova je napisano pomoću Swifta. No kada je u pitanju Android platforma, Swift bi u trenutnoj formi zahtijevao runtime, i to je tek početak. Google bi također morao svoj cijeli standard library pripremiti za Swift te pružiti podršku za jezik u svojim API-jima i SDK-ovima. Određeni API-ji su u C++ i morali bi biti kompletno iznova napisani jer se Swift ne može premostiti na njega. No korištenje Swifta u Androidu nije nemoguće. Prošle godine se Romain Goyet poigrao i uspio pokrenuti Swift kod da se vrti na Androidu NDK koji dopušta implementaciju ostalih jezika, no tada Swift još nije bio open source. Google bi sada imao puno lakši posao, a imajući na umu njihovu postavu koju čine ponajbolji programeri svijeta, sasvim je realno očekivati konkretne rezultate ako se ova kompanija odluči prebaciti na Swift.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)