Google radi na Androidu prilagođenom virtualnoj stvarnosti

Nakon nedavne akvizicije Oculus VR headseta od strane Facebooka, postalo je pitanje vremena kada će cijeli koncept uzeti veći zamah. Osim Sonyja, Microsofta i HTC-a, razvoju sustava za virtualnu realnost posvetio se i Google. U pitanju je desetak inženjera koji rade na softverskoj platformi putem koje bi Android developeri mogli razvijati aplikacije i igre koje bi se izvodile u virtualnoj realnosti.

rollercoaster

Ono što izdvaja ovu platformu od drugih jest činjenica da je Google planira distribuirati besplatno, što je poznata strategija ovog giganta. U ovom trenutku jasno je da tržište aplikacija i igara za virtualnu realnost ne postoji te još treba proći određeno vrijeme da bi se formirale pojedinosti vezane za naplatu, kompatibilnost hardverskih i softverskih komponenti.

Svakako je moguće da pred nama leži novo tržišno natjecanje, obzirom da po dosada prikazanome, virtualna realnost te sve što iz nje proizlazi definitivno ima potencijala, osobito u svijetu igara i ostalim oblicima digitalne zabave. Google će definitivno naći svoje mjesto u ovom natjecanju, budući da će omogućiti svima zainteresiranima da kreiraju svoje igre i aplikacije te ih plasiraju na tržište. Oculus, s druge strane, koristi specijalizirani hardver i softver za rad, slično kao i Apple, što ima svojih dobrih, ali i loših strana.

cardboard
Google Cardboard

Ovo nije prvi put da se Android i virtualna stvarnost spominju u istoj rečenici, naime, Google Cardboard je projekt koji je izazvao mnogo podsmijeha, no nakon prvog dojma i detaljnijeg proučavanja pokazalo se da cijeli koncept zapravo ima potencijala. Cardboard aplikacija je od prošlog ljeta s Play Storea skinuta više od milijun puta, što je znak da je ovaj mali, no definitivno značajan eksperiment, uspio te da postoji zainteresiranost na tržištu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)