Google pobijedio na sudu – nisu kopirali Javu

google vs oracle

Jedan od najvažnijih sudskih procesa u povijesti tehnologije konačno je završio nakon dugo godina. Oracle koji je tužio Google zbog navodnog kršenja autorskih prava i štetu procijenio na 9 milijardi dolara sada je izgubio jer, prema poroti, Googleovo korištenje Javinih API-ja klasificira se kao “fair use”.

oracle

Pravna borba između ova dva giganta počela je još 2010. godine kada je Oracle tužio Google zbog navodnog korištenja koda Java programskog jezika bez njihovog pristanka. Iako je sud inicijalno odlučio da Google nije povrijedio autorska prava, odluka je povučena nakon što se ustanovilo da sporni dijelovi API-ja ipak spadaju pod zakon o autorskim pravima. Google je nakon toga svoje snage usmjerio prema dokazivanju da njihovo korištenje kodova spada pod “fair use”.

Oracle licencira korištenje Jave u komercijalnim proizvodima, no Googleov glavni argument zbog kojeg je i pobijedio na sudu veže se uz činjenicu da su u konačnici kombinirali dijelove Jave i time dobili jedinstven proizvod, točnije, Android platformu. Larry Page, direktor Alphabeta i suosnivač Googlea, također je bio jedan od Googleovih svjedoka. Kao i ostali, odbacio je optužbe da su kopirali kodove. Jedan do glasnogovornika kompanije izjavio je sljedeće:

Današnja presuda velika je pobjeda za Android ekosustav, Java programere te za sve ostale programere koji se oslanjaju na otvorene i besplatne programske jezike pri izradi svojih projekata i proizvoda.

Oracle priprema žalbu na presudu

Oracleovi odvjetnici već su spremni uložiti žalbu na presudu jer i dalje smatraju da je Google kršio autorska prava i time oštetio kompaniju. Dorian Daley, glavni savjetnik Oraclea i dalje smatra da je Google ilegalno kopirao dijelove Jave kako bi ubrzao razvoj Androida i na taj način što prije ušao na tržište mobilnih operacijskih sustava. “Oracle je podigao tužbu kako bi stao na kraj Googleovim ilegalnim navikama. Vjerujemo da imamo puno materijala  za kvalitetnu žalbu stoga ćemo ovaj slučaj ponovno vratiti u sudnicu”, komentirao je Daley.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)