Google Pixel: najčišće Android iskustvo do sada

google pixel mobiteli

Google je sinoć svijetu predstavio novu seriju uređaja koja svojim korisnicima pruža hardver i softver potpisan direktno od same kompanije. Drugim riječima, rođeni su mobiteli u potpunosti kreirani po zamislima Googlea, kako iznutra, tako i izvana. Pixel serija donosi najčišće Android iskustvo u povijesti ovoga OS-a.

google pixel i pixel xl

Oni koji su u tijeku s vijestima iz svijeta Androida, ime Pixel zvuči poznato. To je zato što ovo nisu prvi proizvodi počašćeni nositi taj naziv. Google je naziv Pixel koristio i prije, s namjerom označavanja premium hardvera skrojenog po strogim standardima kompanije. Tako se sada Pixel Chromebookovima i tabletu pridružuju Pixel mobiteli, po svemu drugačiji od svojih prethodnika, Nexus serije. Sve što Nexus serija nije bila, Pixel serija je. Premium, u potpunosti izrađena pod kontrolom Googlea i – skupa.

Pixel, Phone by Google

Google je prilikom kreiranja novih mobitela vodio računa o svakom detalju, od dizajna do korisničkog iskustva. Uređaj obavijaju pažljivo dizajnirani rubovi kako bi držanje u ruci bilo sasvim ugodno. Na njih se savršeno nadovezuje aluminijska pozadina kombinirana Corning Gorilla Glass 4 koje je s prednje strane oblikovano u nezaobilaznom 2.5D obliku. Na stražnjoj strani nalazi se i Pixel Imprint, Googleov senzor otiska prsta koji ne samo da može poslužiti za otključavanje mobitela, nego također prepoznaje geste pa njime, primjerice, možete pristupiti obavijestima.

Google je s mobitelima paralelno predstavio i Daydream VR, novi, lagan i jednostavan VR headset koji na pametan način pokušava poboljšati VR iskustvo u odnosu na trenutne headsetove. Kada kažemo na pametan, mislimo na jednostavan. Cijela stvar funkcionira vrlo intuitivno, a u videozapisu pogledajte nešto više o tome.

https://www.youtube.com/watch?v=rLLAA4ENIP4

Google Assistant kao jedan od glavnih softverskih aduta

Pixel je prvi mobitel s ugrađenim Google Assistant koji predstavlja sljedeći korak u polju virtualnih asistenata. Iako je on do sada bio dostupan kroz aplikaciju Allo, na Pixelu je dostupan bilo kada dužim pritiskom na home button ili ga možete dozvati uz pomoć dobro poznatog “OK Google”. S obzirom da je riječ o punokrvnom virtualnom asistentu, možete ga koristiti za puno širi broj stvari. Tražiti update oko dnevnih zadataka, pokrenuti Youtube video, pregledati stanje u prometu ili pronaći obližnji restoran. Assistant može pružiti pomoć oko onoga što se trenutno prikazuje na ekranu, ili, ako vam prijatelj pošalje poruku da se nađete na nekom mjestu, možete zatražiti navigaciju.

Navodno najbolja kamera na pametnom telefonu – ikad

Google se hvali činjenicom kako Pixel ima najbolju kameru ikad ugrađenu u neki pametni telefon. Unatoč tome što još nitko nije imao priliku ovu tvrdnju podvrgnuti testovima u stvarnome životu, DxOMark (benchmark za kamere) pokazuje rezultat od 89, što je najbolja ocjena do sada. Doista, fotografije koje su kolege na portalu objavile izgledaju zapanjujuće dobro. Što se tiče samih specifikacija senzora, riječ je od 12.3MP kameri otvora f/2.0 i prilično velikih piksela od 1.55 mikrona. Zahvaljujući tome, kamera bi navodno trebala imati odlične performanse i pri lošijem osvjetljenju. Pored toga, prema riječima Googlea, kamera je godinu dana softverski optimizirana od strane inženjera i stručnjaka za fotografiranje, a rezultat je vrhunska kvaliteta fotografija, gotovo nepostojeći shutter lag kao i posebna stabilizacija slike koja ne koristi OIS tehnologiju, nego žiroskop čijih 200 kalkulacija u sekundi stabilizira sliku.

Kao bonus, svi korisnici besplatno dobivaju neograničenu količinu prostora za pohranu svojih fotografija i videozapisa na servisu Google Photos, u punoj rezoluciji (da, čak i 4K rezoluciji). Zbilja velikodušno.

Google Pixel: Prvi mobitel s Androidom 7.1 Nougat i Snapdragonom 821

Pixel je, čini se, prvi u mnogočemu. Pored ranije navedenih značajki i karakteristika, ovi mobiteli su ujedno i prvi koje pokreće novi i moćniji Snapdragon 821 te svježi Android 7.1 Nougat. Kao i kod Nexus serije, ažuriranja će pristizati čim budu dostupna i to direktno od Googlea. Proces ažuriranja je također promijenjen te će se sve nadogradnje odvijati u pozadini, dok mobitel možete normalno koristiti i raditi na njemu.

Dostupne su dvije verzije uređaja. Pixel čija dijagonala zaslona iznosi 5 inča te Pixel XL s 5.5 inča. Potonji ujedno ima i 2K rezoluciju, dok 5 inčni model “samo” FHD rezoluciju. O Pixel specifikacijama smo detaljnije pisali jučer, stoga bacite pogled ako vas zanima sve.

Mobiteli su dostupni u tri boje koje su danas ujedno bile i predmet raznih internet šala i pošalica. Tako imamo srebrnu naziva Very Silver, crnu naziva Quite Black te Really Blue koja je limitirana za američko tržište. Preporučena cijena iznosi oko 4500 kuna što i nije mala svota, posebno ako uzmemo u obzir da mobiteli nisu vodootporni te nemaju proširivu memoriju. Uređaji su dostupni za prednaruždbu u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Kanadi, Njemačkoj i Australiji, dok će u Indiji krenuti 13.10.2016. Informacija za ostatak svijeta još nema.