Google Pixel mijenja Nexus seriju? Donosimo detalje

Google pixel

Jedna od zanimljivijih i važnijih priča u svijetu Androida svakako je navodna nova Googleova Pixel serija čije bi predstavljanje ujedno trebalo označiti i kraj sada već vremešnog Nexus programa. Znači li ovo ujedno i kraj jeftinih a dobrih mobitela te što nam sve donosi nova Pixel serija pročitajte u nastavku.

Gašenje čitave, usput i vrlo prepoznatljive serije uređaja, svakako nije lagana odluka niti za jednu kompaniju. Nexus je, između ostaloga, ne samo sinonim za čisto Android iskustvo, neokaljano skinovima i doradama proizvođača, nego i Googleov način da svijetu pokaže kako bi Android trebao izgledati. Ono što smo od Nexus serije navikli dobivati je dobar omjer uloženog i dobivenog, solidne mobitele te besprijekoran softver gdje su korisnici imali privilegiju prvi “okusiti” posljednje verzije Androida.

Što Google želi postići s novom Pixel serijom?

Iako su glasine najprije spominjale nove uređaje koji su trebali osvježiti Nexus seriju, kodnih naziva Sailfish i Marlin, nagađanja i šuškanja s vremenom su se oblikovala u sasvim nešto drugo. Sudeći prema posljednjim informacijama, novi uređaji bi trebali postati dijelom nove serije, a trenutno ih nazivaju Pixel i Pixel XL. Upravo ova dva mobitela trebala bi biti prvi predstavnici i Googleove nove filozofije te zaokreta koji ona donosi. Naime, Google već duže vremena želi, uz softver, utjecati na hardver, time upotpunjujući čisto Android iskustvo. Do sada su mobitele za njih proizvodili poznati proizvođači poput HTC-a ili LG-ja koji su u cijeloj priči imali više partnersku poziciju, nego poziciju dobavljača, što bi se s ovim potezom trebalo promijeniti.

Drugim riječima, Pixel serija trebala bi biti sve što Nexus nije bila. Serija koja će pružiti najčišće moguće Android iskustvo, kako softversko tako i hardversko, skrojeno po vlastitim zamislima Googleovih mozgova. Naravno, sve to uz pripadajuću cijenu, jer takvi mobiteli trebali bi spadati u najvišlji cjenovni rang. Glasine se razbacuju raznim brojkama, a neke od njih dostižu i do 649 dolara, koliko bi navodno trebala biti početna cijena nadolazećih Pixel mobitela.

Google Pixel: specifikacije i dostupnost

Sudeći prema specifikacijama koje su svoj put našle do javnosti, Google će imati opravdan razlog da svoje mobitele, bar cijenom, ugura među elitu – iPhone i Galaxy seriju. Uzimajući u obzir da Google ima vlastitu platformu za visoko-kvalitetnu mobilnu virtualnu stvarnost, koju, usput, ne podržava niti jedan trenutni mobitel na tržištu, logično je za pretpostaviti da će Pixel duo nuditi najbolje moguće specifikacije, ako Google već želi Daydream promovirati skupa s njima – a vjerojatno želi. S obzirom da su iz Googlea rekli kako su za Daydream potrebni zasloni visokih rezolucija i brzog refresh ratea, očekujemo da će Pixel mobiteli ponuditi upravo to, u kombinaciji s naprednim senzorima za praćenje pokreta.

Sukladno glasinama, bar jedan od dva mobitela, vjerojatno XL, trebao bi imati Snapdragon 821 čipset, posebno dorađenu verziju 820 čipseta koja nudi 10% bolje performanse. Također, XL model dolazio bi s 5.5 inčnim zaslonom 2K rezolucije uz 4GB radne memorije, 12MP stražnjom kamerom, 8MP prednjom kamerom te 3450 mAh baterijom.

Manji model trebao bi biti nešto “siromašniji”, s FHD zaslonom, 4GB radne memorije te standardnim Snapdragon 820 čipsetom. Oba uređaja će biti izrađena od aluminija, a sudeći prema navodnim fotografijama, gornja trećina stražnje strane bila bi pokrivena staklom. Naravno, očekuje se da će oba mobitela biti lansirana s posljednjom inačicom Androida, Androidom Nougat.

Više detalja ćemo svakako doznati na službeno najavljenom događanju, zakazanom za 4.10. ove godine. Unatoč silnoj tajnovitosti kompanije, nove glasine pojavljuju se svakoga dana, tako da u predstojećim tjednima možemo otkriti još puno toga što u ovome trenu ne znamo. Svakako se veselimo 4. listopadu i novostima koje nas očekuju.

https://www.youtube.com/watch?v=aNnCtmyujLA