Google mora postati Apple ako želi direktno konkurirati iPhoneu

google soc

Nexus serija bila je miljama daleko od iPhonea i premium tržišta, iako pri tome ne mislimo u negativnom smislu. Baš naprotiv, nudila je ona odlične mobitele po prihvatljivoj cijeni (bar na US tržištu), dok je glavni selling point bilo čisto Android iskustvo te uživanje u svježim nadogradnjama čim bi one bile dostupne. Sigurno da bi Nexus serija i dalje imala svoje kupce, međutim, Google je odlučio poći u potpuno drugačijem smjeru. Google ovoga puta želi napasti iPhone i preoteti Appleu njihove kupce, na njihovom tržištu.

Voljeli vi iPhone ili ne, ne možete zanijekati činjenicu da je brojnim proizvođačima mobilnih telefona glavni cilj proizvesti uređaj koji će biti “bolji” od iPhonea. Bolji je namjerno pod navodnicima, jer realno, trenutni flagship Androidi nisu ništa lošiji. Dapače, mnoge smatramo i boljima. Ali kada kupujete iPhone, kupujete softver, hardver, brand, korisničku podršku i sve ostalo što dolazi u tome velikom premium paketu. Drugim riječima, kupujete ekosustav kakav u svijetu Androida trenutno samo Samsung može ponuditi.

pixel by google

Prvi Pixel mobiteli dobar su pokazatelj što se može postići kada u potpunosti kontrolirate hardver i softver

Steve Jobs možda bi se i složio s našim zaključkom iz prošlog paragrafa, ali puno puta je rekao u svojim intervjuima da iPhone, pa i svi Appleovi proizvodi, nisu ništa drugo nego samo dobar softver upakiran u lijepo kućište. Kupci kupuju softver, a Apple je softverska kompanija. Međutim, da bi se iz softvera izvukao maksimum, potrebno je imati prste duboko u proizvodnom lancu. Dakako, Apple je kompanija koja je to odavno shvatila. Nisu oni pri tome otkrili toplu vodu, jer to već zna svaki prosječan developer, pa i bilo koji tech entuzijast. U stvarnom svijetu teorija je jedno a praksa drugo, a ako je jednom Googleu trebalo toliko vremena da i sam krene upražnjavati takav pristup, onda je za to valjda postojao dobar razlog.

Prva dva mobitela iz Pixel serije pokazala su što je Google sposoban napraviti kada kompletno kontrolira hardver. Stavimo li na stranu dizajn i ostale subjektivne aspekte, riječ je o ponajboljim Android uređajima ikad, koji su se optimizacijom i fluidnošću sučelja opasno približili iPhoneu koji je, eto, još uvijek benchmark po kojem se i dalje ravnaju svi Android proizvođači, htjeli mi to priznati ili ne.

Međutim, Google je sam smanjio šanse za uspjehom svojih Pixel mobitela i lošom, auto-saboterskom taktikom kakvu su imali i prilikom guranja Nexus serije, propustili šansu preuzeti veći kolač. Loša distribucija izvan SAD-a, visoka cijena, nedostupnost kod operatera i slabe zalihe, dokaz su da nije dovoljno imati samo dobar proizvod. Ako Google želi napasti Apple, mora postati Apple. To uključuje briljantne marketing strategije te suradnju s operaterima. Budimo realni, to će iskeširati pet ili više tisuća kn za mobitel? S druge strane, ako tih 5000 možete razbiti u 24 rate za vrijeme trajanja ugovora, šanse da kupite takav mobitel su daleko veće.

Uzdaj se u se i u svoje kljuse

Baš kao i Apple, Google također raspolaže suludim količinama novca, vrhunskim inženjerima i briljantnim menadžerima. Da misle ozbiljno u svojem naumu, pokazuje jedna zanimljiva vijest od prošlog utorka. Naime, Google želi razviti vlastiti SoC koji će koristiti u budućim mobilnim uređajima, a glavni arhitekt na tome projektu bude nitko drugi nego Manu Gulati, donedavno senior engineer u, pogađate, Appleu. Obje informacije jasan su pokazatelj da se Google neće smiriti dok ne bude u potpunosti kontrolirao sve komponente koje idu u Pixel seriju.

Razvoj vlastitog SoC-a itekako ima smisla, a ako u tome mogu pomoći inženjeri koji su donedavno radili istu stvar za glavnog konkurenta, zašto ih ne angažirati za vlastitu korist? Google si to ionako može priuštiti. Iako je Qualcommov Snapdragon gotovo zlatni standard za većinu flagship Android uređaja na tržištu, Appleova A serija je u svim benchmark testovima pokazala svoju superiornost, što po sirovim performansama, što po učinkovitosti. Ako Google želi imati takav SoC, morat će se potruditi da do njega dođe vlastitim snagama.

Osim što bi se Google s custom rješenjima oslobodio rizika i preuzeo kontrolu nad ključnim komponentama, također se otvara opcija jedinstvenih dizajnerskih rješenja kakva smo vidjeli kod Galaxy S8. Rezultati suradnje softverskog i hardverskog tima mogu biti veličanstveni, a koliko će budući uređaji iz Pixel serije biti bolji zahvaljujući komponentama dizajniranima samo za njih ostaje nam vidjeti. U svakom slučaju, Apple – pazi se.