Google Allo i Duo su korak nazad – sve što želimo je bolji Hangouts

Google Allo aplikacija

Androidu je oduvijek falila kvalitetna messaging aplikacija i s tim se slažu svi pa čak i Google. Hangouts je bio dobar korak naprijed – messenger koji je pokušao objediniti komunikaciju za Android korisnike, gdje se Google preko tri godine trudio unaprijediti servis i postići konkretne rezultate. Recimo da im je to gotovo pošlo za rukom, i onda se dogode Google Allo i Duo.

Zar nije besmisleno potrošiti tri godine truda i vremena na jedan servis, da biste nakon svega ipak odlučili krenuti drugim smjerom? Da odvajanje servisa nije nužno loša stvar pokazao je Facebook sa svojim Messengerom koji je, nakon predstavljanja, skupio 900 milijuna mjesečnih korisnika. WhatsApp, koji je također u vlasništvu Facebooka, ima jednu milijardu mjesečnih korisnika. Facebook nije forsirao spajanje ta dva servisa, što je bila ispravna odluka. Želite se dopisivati putem Faceooka? Koristite Messenger. Vrlo jednostavno. S druge strane imamo Google koji je propustio priliku da se ubaci na tržište messaging aplikacija u vrijeme kada su bile na vrhu svoje popularnosti.

Umjetna inteligencija integrirana u aplikaciju za dopisivanje

Zaista se pitamo što je točno potaknulo Google na ovaj potez, jer nekog logičnog objašnjenja nema. Hangouts je sasvim pristojan servis kojeg doduše nije koristilo previše ljudi. Allo je, s druge strane, puno više od obične aplikacije za dopisivanje. Primjerice, prilikom upisivanja komande “@google” dobivate pristup različitim servisima, od osnovnog pretraživanja interneta do rezervacije restorana. Zamislite Google Now koji je integriran unutar aplikacije za dopisivanje i dobili ste Allo. Allo također ima opciju “pametnog odgovora”, funkcije koja se temelji na prepoznavanju fotografije ili primljene poruke nakon čega automatski ponudi odgovor. Tako primjerice od prijatelja možete dobiti poruku “Idemo na pizzu?”, a Allo će automatski ponuditi “Njam njam”. Karikiramo. Ali shvaćate što želimo reći. Tu je još i hrpa drugih funkcija. Recimo, imate tool za dodavanje crteža, naljepnice te mogućnost povećavanja ili smanjivanja fonta povlačenjem tipke za send gore-dolje.

Što je najgore od svega, Hangouts servis ostaje aktivan paralelno uz Allo i Duo (klon FaceTimea), što znači da Google još više fragmentira svoje komunikacijske servise umjesto da se bori protiv toga. Umjesto da je Hangouts još više integriran unutar Androida i nativne SMS aplikacije (kao što je Microsoft učinio sa Skypeom) te da mu je dodana podrška za desktop, Google ide kontra smjerom. Šteta, jer Android i dalje nema odgovor na iMessage.

Google Allo i Duo dostupni su za pred-registraciju, a to možete učiniti na Trgovini Play.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)