Evo što očekivati od Androida Marshmallow

android marshmallow novosti

Google je otkrio da M u nazivu najnovije verzije Androida znači marshmallow (sljezov kolačić), i da je riječ o verziji 6.0. Što možete očekivati od nove verzije i koliko će se razlikovati od trenutno aktualnog Lollipopa pogledajte u nastavku.

android marshmallow

Android M prvi je put predstavljen na ovogodišnjem I/O 2015. Suprotno od Lollipopa koji je donio značajan zaokret u dizajnu sučelja, Android M je više usmjeren na ono što se nalazi ispod “haube”, odnosno, na poboljšanje stabilnosti sustava, poliranje postojećih značajki i uvođenje novih. Dobar dio pažnje ovaj put usmjeren je i prema developerima pa će od nekih novih značajki upravo oni imati koristi, ali ni korisnici nisu zakinuti. Pogledajte šest najvažnijih noviteta:

Android Pay – servis za plaćanje putem mobitela

S porastom popularnost mobilnog plaćanja, bar što se tiče SAD-a, Google je odlučio izbaciti vlastiti servis koji svoje korijene vuče još iz davne 2010. i Androida Gingerbread. Novi servis bude kompatibilan s uređajima pokretanima KitKatom na dalje, a Android Pay omogućit će vam plaćanje na posebnim NFC terminalima u trgovinama koje ih imaju. Proces je siguran jer se privremeno stvara virtualni broj računa, što znači da vaš pravi broj tekućeg računa nikad neće biti podijeljen s trgovcem. Trenutno će servis funkcionirati u 700.000 trgovina diljem SAD-a, a kompatibilan je s postojećim kreditnim i debitnim karticama. Developeri će servis moći iskoristiti za omogućavanje ove vrste naplate unutar aplikacija.

android-pay

Poboljšani Google Now

Google Now konstantno se nadograđuje, a s novim Androidom trebao bi biti još bolji. Od sada ćete moći dobiti kontekstualne informacije o bilo čemu što trenutno imate pokrenuto na mobitelu, pa ako primjerice gledate Youtube, jednostavno možete držati home kako biste dobili više informacija o videozapisu ili o onome što gledate. Ta funkcija nazivat će se Tap, a trebala bi biti korisna i kod dobivanja informacija o ostalim stvarima o kojima s nekim pričate putem SMS-a. Još jedna novost je i da će sada po defaultu biti omogućena opcija pokretanja Googlea Now izgovaranjem ključne riječi “OK Google” dok se nalazite bilo gdje u sučelju.

goole now on tap

Veća kontrola nad dozvolama za aplikacije

Ovo je možda jedna od najvećih promjena, a tiče se sigurnosti i dosta je slična onome što nudi iOS kada su u pitanju dozvole koje imaju aplikacije. Znate ono kad preuzimate aplikacije s Google Play i izlista vam se kakve sve dozvole ona treba? Kako bi se korisnicima olakšala kontrola nad ovim dijelom, dozvole će biti kategorizirane, a aplikacija će tražiti dopuštenje na licu mjesta. Primjerice, ako želite nekoga nazvati putem WhatsAppa, na zaslonu će se pokazati obavijest da aplikacija zahtjeva pristup mikrofonu. Nakon što joj to dozvolite, možete obaviti poziv.

app-permissions-1

Širenje podrške za skener otiska prsta

Iako trenutno nema puno mobitela s ovom tehnologijom, Google je odlučio developerima otključati API-je koji su vezani uz za skener/senzor otiska prsta kako bi im se omogućilo razvijanje aplikacija s podrškom za isti. Poboljšana autentikacija putem otiska prsta također će ići u korist ranije spomenutog plaćanja putem Androida Pay.

android m čitač otiska prsta

Doze – bolja autonomija

U konstantnoj borbi da se softverski izvuče maksimum iz postojećih Li-Ion baterija, Android M donosi značajku Doze koja će poboljšati životni vijek baterije dok je mobitel u stanju pripravnosti. Iz Googlea tvrde da su značajku testirali na Nexusu 9 i da su dobili dva puta bolju autonomiju dok je uređaj mirovao. Stvar radi tako da upravlja pozadinskim servisima kako bi se što više smanjila potrošnja baterija, dok uređaj i dalje funkcionira i normalno prima obavijesti, poruke i pozive.

android doze
Podrška za USB Type C

Sljedeća generacija USB-a donosi brojna poboljšanja, pogotovo što se tiče brzine prijenosa, a vjerujemo kako se radi o ogromnom koraku naprijed. Određeni proizvođači već uključuju USB Type C portove na svoje uređaje, a novi Android također će ga u potpunosti podržavati. Što će Type C konkretno donijeti korisnicima? Prije svega puno većebrzinu punjenja putem USB-a, kao i veće brzine prijenosa podataka.

Od ostalih noviteta treba još spomenuti Direct Share i Floating toolbar. Dvije manje značajke od kojih prva prepoznaje s kim najviše dijelite sadržaj i olakšava cijeli proces pritiskom na jednu tipku, dok će floating toolbar olakšati kopiranje sadržaja s web stranice ili dokumenata. Pojednostavljene kontrole volumena sada odvajaju zvuk po njegovom izvoru, a Chrome Custom tabs značajka je namijenjena developerima koji će ovo moći iskoristiti za kreiranje boljeg web iskustva jer aplikacije više neće morati otvarati preglednik za prikaz povezanog web sadržaja.

Android M službeno kreće od ove jeseni

Službeno puštanje na Nexus uređaje trebalo bi krenuti ove jeseni. Trenutno se developeri mogu “igrati” s gotovo dovršenom verzijom za Nexus 5 i Nexus 6 pametne telefone te za Nexus 9 i Nexus Player. Android M developer preview možete preuzeti ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)