DTEK60 – mobitel kakav je Blackberry trebao odavno predstaviti

dtek60 blackberry

Nije prošlo previše vremena otkako je predstavljen Blackberry DTEK50, uređaj koji je vanjski dizajn i specifikacije dijelio s Alcatel Idol 4, dok je Android doradu potpisivala kanadska kompanija. Međutim, ako imate nešto dublji džep, sada možete kupiti i DTEK60, mobitel koji je Blackberry trebao odavno predstaviti.

blackberry-dtek60

Nakon brojnih neuspješnih pokušaja ulaska na Android tržište, Blackberry je, ako je suditi prema nekim vijestima, odlučio izbaciti svoj posljednji mobitel prije nego što proizvodnju prebaci na drugu kompaniju. Tako smo dobili DTEK60, najjači uređaj u povijesti kompanije koji se zahvaljujući tome ujedno smjestio u gornji cjenovni rang. Po nama odličan potez koji je trebao biti povučen puno ranije, umjesto predstavljanja raznih kombinacija Android mobitela s fizičkom tipkovnicom i sličnih eksperimenata koji nisu dobro prošli na tržištu.

Osim snažnog hardvera, DTEK60 može se pohvaliti i skladnim dizajnom te kvalitetnim materijalima korištenima pri izradi. S prednje strane nalazi se 5.5 inčni 2K AMOLED zaslon rezolucije 2.560×1440 piksela, dok mobitel pokreće Snapdragon 820 i 4GB radne memorije uz 32GB prostora za pohranu proširivoga do 2TB putem microSD kartice. Blackberry jamči 24 sata autonomije zahvaljujući bateriji kapacitet 3.000 mAh koja se puni putem USB-C punjača uz Quick Charge 3.0 tehnologiju brzog punjenja. DTEK60 je također prvi mobitel kompanije s čitačem otiska prsta koji se nalazi sa stražnje strane, a osim otključavanja može poslužiti i za autorizaciju Android Pay transakcija. Ne treba zanemariti ni 21MP stražnju kameru s dual-tone LED bljeskalicom te prednju od 8MP koja će dobro poslužiti za konferencijske pozive u FHD kvaliteti.

Sigurnost opet kao glavni prioritet

Kao i uvijek, Blackberryju je prioritet sigurnost svojih korisnika, tako da i ovaj mobitel nudi određene softverske značajke koje nećete pronaći drugdje. Primjerice, tu je ranije predstavljena DTEK aplikacija kao i niz sigurnosnih značajki i patcheva kojima bi se trebali spriječiti razni napadi, a s obzirom da ovaj mobitel ima i čitač otiska prsta, sigurnost se podiže na višlju razinu. Mobitel pokreće Android 6.0 Marshmallow uz Blackberryjevu doradu i dodatne aplikacije, uključujući Blackberry Hub. DTEK60 dostupan je za kupnju putem službene web stranice po cijeni od oko 4500 kuna, ali narudžba iz Hrvatske nažalost nije moguća.