Dekodiranje mobitela – Smjernice i linkovi

dekodiranje mobitela cijena

Otključavanje mobitela, poznatije kao dekodiranje mobitela, je isključivanje sigurnosnog dijela sustava u mobitelu koji zabranjuje korištenje kartica drugih operatera. Zaključavanje mobitela je zapravo preduvjet koji operateri postavljaju proizvođačima i velika većina uređaja na tržištu zaključana je na neku od mreža. Razlog ovome je što operateri uglavnom subvencioniraju cijenu mobitela i dodatnu zaradu ostvaruju kroz korištenje u njihovoj mreži, dok je tek mali dio uređaja otključan. Naravno, korisnici nemaju nikakvih problema sa zaključanim mobitelom dok god se ne odluče promijeniti operatera ili državu. Stoga vam danas donosimo članak u kojem vam budemo pobliže pojasnili kako dekodirati mobitel ukoliko se odlučite promijeniti operatera ili preseliti u drugu državu.

dekodiranje mobitela

Kako dekodirati mobitel ako ste još pod ugovorom

Dobra vijest za sve korisnike mobilnih usluga stigla je prije nekoliko dana. Naime, HAKOM je donio određene izmjene koje stupaju na snagu od 1. svibnja 2015. godine a vezane su uz dužinu trajanja bonova i otključavanje mobitela. Do sada ste mobitel mogli otključati jedino po isteku ugovorne obveze, dok ćete od 1. svibnja, ako ste korisnik s ugovornom obvezom, to moći učiniti u bilo kojem trenutku – bez ikakve naknade. Jedino što trebate napraviti je mobitel, zajedno s dokumentacijom o ugovoru, odnesti u najbližu trgovinu vašeg operatera. Ostalo je na njima.

Kako otključati mobitel ako ste van ugovora

Kada je u pitanju dekodiranje mobitela, ne postoji univerzalni način s obzirom da svaki proizvođač ima svoj način zaštite. Trenutno je bitna razlika kod dekodiranja prvenstveno između iPhonea i ostalih mobitela. iPhone se dekodira i kodira preko Apple servera i kod njih treba biti zabilježeno kojeg operatera prima. Kod ostalih mobitela je informacija zapisana u samim mobitelima te su nakon otključavanja zauvijek otključani. Ponekad se zna dogoditi kod nekih modela da se nakon reseta na tvorničke postavke zaključaju, ali to je uglavnom zbog konstrukcijske greške u sigurnosnom dijelu softvera. Kod svih mobitela, osim kod iPhona, otključavanje se uglavnom vrši putem posebne opreme kojom se pročitaju kodovi za dekodiranje ili izvrši direktno dekodiranje. Cijena dekodiranja mobitela razlikuje se od modela do modela. Primjerice, otključavanje iPhonea vas može koštati do 500 kuna po uređaju, dok otključavanje nekog od Android mobitela može iznositi od 80 kuna pa na dalje.

Članak je nastao u suradnji sa servisom Elektronika Smodlaka, koje preporučujemo ako imate bilo kakvih problema s mobitelom ako se nalazite u Splitu ili njegovoj okolici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)