Četiri izmjene koje bi Samsung Galaxy S8 mogao doživjeti

galaxy s8 koncept

Zahvaljujući fijasku koji je doživio Note 7, Samsung nema izbora nego sve nade položiti u nadolazeći flagship model, Galaxy S8. Iako se mobitel ne očekuje do veljače ili ožujka sljedeće godine, internetom već lagano kruže glasine, što znači da priča dobiva svoj početak. Drugim riječima, formiraju se prve karakteristike uređaja pred kojim su velika očekivanja – mora dostojanstveno zamijeniti odličnog prethodnika, Galaxy S7 te ublažiti štetu nakon katastrofalnog povlačenja Notea 7 sa tržišta.

samsung s8 glasine

1. Nema više ulaza za slušalice

Iznenađeni? Ne biste trebali biti. Prema brojnim izvorima, Samsung bi se trebao pridružiti trendu uklanjanja 3.5mm ulaza, što znači da svoje omiljene slušalice vjerojatno ne budete mogli koristiti s ovim mobitelom, osim ako nećete imati neku vrstu adaptera. Iako Apple nije bio prvi proizvođač koji je napravio taj neslavni potez, njegov je najglasnije odjeknuo u svijetu tehnologije kako to već obično biva, a Samsung je sljedeći na redu. Odluči li se korejski div na takav potez, 3.5mm ulazu zasigurno je odbrojeno.

2. USB-C trebao bi služiti kao “univerzalac”

Umjesto u 3.5mm ulaz, slušalice će se vjerojatno priključivati preko USB-C ulaza, što je zapravo dobra alternativa, ako ne i bolja. S obzirom da je Note 7 još ove godine predstavio USB-C umjesto MicroUSB-a, ništa manje ne očekujemo niti od Galaxya S8. Ovo je zapravo i više nego poželjna promjena s obzirom da takav ulaz ima brojne prednosti. Prije svega, može se okrenuti na bilo koju stranu, ali najvažnije od svega je da podržava veće brzine prijenosa i punjenja. Intel, među ostalim velikim imenima, već odavno zagovara korištenje USB-C ulaza umjesto običnog audio porta.

3. Rezolucija ekrana ostaje ista, a dizajn?

Samsung, kao ni Apple, već dugo nije kompletno osvježio dizajn svoje flagship serije uređaja. Što se tiče Galaxya S7, riječ je o laganoj evoluciji dizajna predstavljenog još pri prošloj generaciji, gdje je S6 konačno došao s metal-staklo kombinacijom umjesto plastike. S7 nije donio značajne promjene, a neke radikalnije zaokrete ne očekujemo niti od S8. Samsung će vjerojatno igrati na sigurno, posebno ako u obzir uzmemo cijelu situaciju s Note 7. Doduše, glasine se još ne dotiču vanjskog izgleda niti u ovome trenu postoje bilo kakve naznake kako bi mobitel mogao izgledati. S druge strane, Sammobile prenosi da će S8 imati istu 2K rezoluciju kao i trenutno aktualni model, unatoč nekim inicijalnim špekulacijama da bi se Samsung mogao odlučiti za 4K. Ipak, prema određenim izvorima, umjesto dosadašnje PenTile matrice, novi Galaxy S8 trebao bi imati standardnu RBG, što bi navodno trebalo poboljšati VR iskustvo.

4. Fizička home tipka se uklanja

Po uzoru na Apple, Samsung bi sa svojeg flagshipa mogao ukloniti fizički home button, svojevrsni zaštitni znak Galaxy serije kao jedne od posljednjih koje su zadržale fizičku tipku te vrste. Međutim, umjesto da na njegovo mjesto stavi tek obični čitač otiska prsta kao Apple, Samsung svoj optički skener prsta navodno planira integrirati u sam zaslon. Na taj način će Samsung ukloniti donju marginu, povećati omjer ekrana te imati prvi mobitel s ugrađenim čitačem otiska prsta direktno u ekranu. Ako to nije cool značajka, onda ne znamo što je.

Bez obzira na trenutni nedostatak konkretnijih informacija, razni dizajneri već su objavili svoje skice nadolazećeg modela. Unatoč tome što takve skice često mogu biti futurističke i nimalo u skladu s trenutnim tehnološkim trendovima ili mogućnostima, Geskin je na temelju trenutno dostupnih podataka predstavio nešto realniji render. Možemo vidjeti ekran koji se proteže gotovo cijelom prednjom stranom, konture koje su u skladu sa Samsungovom dizajnerskom filozofijom te spomenuti čitač otiska prsta integriran u sam zaslon. Hoće li ovako izgledati novi Samsung Galaxy S8? U svakom slučaju, nije nemoguće.

samsung galaxy s8 koncept