Android zaljubljenici iz cijeloga svijeta ponovno u Zagrebu

Prve dvije droidcon konferencije, s fokusom na inovacije i najvažnije novosti iz Android svijeta, organizirao je međunarodni tim Android zaljubljenika u Berlinu i Londonu 2009. Zahvaljujući trudu i upornosti dobrih ljudi, droidcon je postao jedan od najvažnijih događaja za Android zajednicu, a prošle godine se prvi puta održao i u Hrvatskoj. Pošto je sve prošlo uspješno, nije bilo razloga da hotel Antunović i ove godine ne ugosti Android entuzijaste iz cijeloga svijeta kao i ugledne članove Android zajednice.


13076603_1114011945327702_901722035224175146_n

Hackathon day je bio prvi na redu

Prošlogodišnji droidcon je trajao dva dana, no ove godine se ubacio zaseban dan za hackathon pa se cijeli event produžio na tri dana. Hackathon je održan 27. travnja u Impact Hubu Zagreb s početkom u 9 ujutro, a svi zainteresirani plaćali su “upad” simboličnih 50 kuna. S obzirom da je bilo samo 20 mjesta, atmosfera je bila opuštena za što su se pobrinuli i brojni sponzori koji su osigurali hranu, piće te nagrade (tablete Vodafone Tab Speed 6 i Grand 6, Segger J-Link EDU i STM32 Nucleo Dev Board).

Droicon Zagreb 2016: dvodnevni užitak za developere i ljubitelje Androida

Nakon “Pre-conf Hackathon dana” došlo je vrijeme za glavni događaj. U Hotelu Antunović svoja je iskustva u razvoju Androida podijelilo čak 44 predavača iz 25 zemalja, od Android developera do UX i UI dizajnera iz najuspješnijih globalnih i domaćih tvrtki poput BlablaCar, Groupon, Paypal, Shazam, Infinum, Five, UX Passioni ostalih. Uvodno predavanje održao je Wojtek Kalicinski, developer iz Googlea, koji je predstavio novu verziju Androida, Android N, koji je doduše još uvijek u developer preview fazi. Njegov službeni izlazak planiran je za četvrti kvartal 2016., a developeri bi prve uređaje mogli ciljati preko Play Store platforme već u lipnju.

Novitet koji donosi nova verzija Androida je multiwindow podrška, odnosno mogućnost izravnog multitaskinga s dva otvorena prozora na istom ekranu koji bi trebale podržavati sve aplikacije jer ne zahtijeva značajne izmjene postojećeg koda. Kalicinski izdvaja i produživanje tijeka baterije putem Dose načina rada, poznatog još iz Marshmallow verzije Androida, koji služi za upravljanje radom aplikacija dok se mobitel koristi ili je u standby modu. Također se nastavlja dalje s projektima započetima još u KitKatu, project Volta je usmjeren prema optimizaciji baterije pri čemu će se moći kontrolirati pozadinski procesi te ubrzati ili usporiti performanse top aplikacija, dok projekt Svelte uključuje mudrije upravljanje nekim pošiljateljima broadcasta (naprimjer, kod provjere stanja mreže ili okidanja fotografija kamerom) što bi trebalo dovesti do rasterećenja resursa i učiniti user experience uglađenijim.

Na predavanju “Developing apps for Android Auto” Christian Dziuba i Sina Grunau (c4c Engineering) pokušali su objasniti zašto su tek 52 aplikacije trenutno povezane s Android Auto platformom, iako se oko pametnih automobila stvorio veliki hype u zadnje vrijeme. Danny Preussier (Groupon) posjetiteljima je iznio savjete o programiranju aplikacija za Android kojima se obraćaju različitim tržištima. Alin Jerpelea, community manager u developerskim odnosima u Sonyju, naglasio je kako većina Sonyjevih pametnih telefona koji su izašli na tržište 2014. godine i kasnije ulazi u Open Devices Project, što za korisnike doslovno znači otvaranje vrata zajednici u izradi custom ROM-ova.

Droidcon je uspješno prošao i ove godine

Više od 25% predavača na droidcon konferenciji 2016 bile su žene, a u rukama više od 500 sudionika nalazili su se samo Androidi. Niz domaćih IT tvrtki poput Undabot, Trikoder, troido, ali i globalno poznate tvrtke kao Vodafone, ARM, Apiomat podržali su ovogodišnje izdanje konferencije sloganom We’re hiring, uz činjenicu da je većina prisutnih tvrtki bila u potrazi za novim developerskim snagama. Zagreb je još jednom stavljen na svjetsku kartu, a ekipa iz Troida iskoristila je iskustvo stečeno na prošlogodišnjem eventu i ovaj učinila još kvalitetnijim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)