Android vs Windows Phone: osobno iskustvo

windows phone vs android

Android ili Windows Phone? To pitanje me mučilo dugo vremena, poglavito zato što se do toga trenutka nikad nisam ozbiljnije koristio Windows na mobitelu. Tada sam pred sebe odlučio postavio izazov – koristiti Nokia Lumiu 830 minimalno četiri tjedna, jer me uistinu zanimalo može li se jedan okorjeli Androidaš u potpunosti prebaciti na WP platformu bez većih muka.

Android vs Windows Phone

Lumia 830 mi se zapravo činila kao OK uređaj, posebno ako u obzir uzmemo cijenu. Metalni okvir, Gorilla staklo, solidna kvaliteta izrade i prilično dobra kamera uz Windows 8.1 donekle su mi ulijevali nadu, iako sam još uvijek žalio za Sony Xperijom Z3, uređajem koji sam do tada koristio na dnevnoj bazi i u koji sam se zaljubio od prvoga dana. Znam, glupo je uspoređivati ta dva mobitela jer nisu ni iz istog cjenovnog ranga, ali sada ne uspoređujemo hardver, nego operacijske sustave. No, da bi ispao fer, performanse Lumije 830 budem radije usporedio s Alcatelom Idol 3 4,7, mobitelom koji ima sličnu cijenu i koji sam koristio nedugo prije kupovine Lumije.

Nedostatak aplikacija i dalje je glavna mana sustava Windows Phone

I prije nego što sam krenuo s korištenjem Lumije 830, bio sam svjestan činjenice da, kao osoba koja uvelike ovisi o Google servisima, budem imao problema samo iz razloga što Windows Phone nema službene Google aplikacije (Gmail, Youtube, Drive, Google Maps i ostalo). Nešto što sam donedavno uzimao zdravo za gotovo, sad sam počeo neizmjerno cijeniti. To se posebice odnosi na Gmail aplikaciju koja na WP nema ni kvalitetnu alternativu i zbog toga ste osuđeni na korištenje raznih 3rd party substituta ili Microsoftovog email klijenta koji u ovom trenu jednostavno ne zadovoljava moje potrebe. Zapravo, nedostatak aplikacija je možda i najozbiljniji problem ove platforme. Još jedan primjer aplikacije o kojoj sam ovisio je Erste mBanking app za mobilno bankarstvo. Na WP-u je nema, iako sam kratkim pretraživanjem vidio da PBZ, Raiffeisen i ZABA imaju svoje aplikacije za WP. Jesam odabrao krivu banku? Možda… Ali to ne mijenja činjenicu da na WP nema aplikacije koju sam donedavno koristio za plaćanje računa i prebacivanje novca.

aplikacije na app storeovima
Broj aplikacija na različitim app trgovinama – 7. mj 2015. Izvor: Statista.com

Koje još aplikacije nećete naći na Windows Phoneu? Snapchat, Tinder, Pinterest i Pocket. Neke od ostalih kao primjerice LinkedIn i Instagrama se nalaze u trgovini, ali nisu ažurirane preko godinu dana. To samo potvrđuje da neke razvojne timove jednostavno nije briga za WP, što službeno i priznaju.

Metro sučelje zahtjeva privikavanje

Microsoftovo Metro sučelje nudi potpuno drugačije iskustvo od ostalih mobilnih operacijskih sustava. Sposobnost pločica da pokazuju određene informacije u svakom trenutku možda je i najveća prednost WP-a, a od korisnijih se pokazala pločica mobilnog interneta koja sadrži informacije o trenutnom stanju prometa podataka ili pločica koja sadrži vanjsku temperaturu zraka/prognozu. Često sam se uhvatio kako bacim pogled na njih dok tražim nešto drugo.

No Metro sučelje definitivno zahtjeva dozu privikavanja unatoč svojim određenim prednostima. Zaboravite widgete te više početnih zaslona na koje možete organizirati ikonice i foldere. Čak je i lockscreen zakinut za nekolicinu dobrih značajki kakvih imate na, primjerice, Lollipopu. Mislim na obavijesti koje se prikazuju kao trake jedna ispod druge – vjerujte da mi je ovo kod korištenja WP-a užasno falilo. Sustav obavijesti također je dosta “primitivan” i fali mu kontrole i fleksibilnosti, barem za moj ukus.

Ne, Skype ne funkcionira kako treba

Mislio sam, ‘ajde, Skype će napokon raditi kako spada… Prevario sam se. Opće je poznato da Skype na Androidu nije ispoliran do kraja, ali situacija nije ništa bolja ni na WP. Jedna od najiritantnijih stvari je sinkronizacija između računala i mobitela, jer se puno puta dogodilo da odem dalje od računala, nastavim koristiti Skype na mobitelu i kad se vratim za računalo, vidim da imam poruka koje iz nekog razloga nisu došle na mobitel. Ako u cijelu priču dodamo i sporo učitavanje aplikacije kojoj treba nekoliko sekundi da “izvrti” sve poruke koje su u međuvremenu stigle na računalu (dok Skype na mobitelu nije bio upaljen), dolazimo do zaključka da Skype nije ponudio ono što sam očekivao od njega, s obzirom da je riječ o Microsoftovom “proizvodu”.

Softver ne prati hardver, što je ponekad zbilja iritantno

Ne znam kako rade skuplji uređaji iz 9xx flagship serije jer ih nisam imao prilike isprobati, ali 830 kronično fali hardverske snage. Nije pomogla ni činjenici da je Windows manje zahtjevan od Androida. Zatvaranje aplikacije znači njezino kompletno dumpanje iz memorije jer mobitel ima samo 1GB RAM-a, što rezultira učitavanjem pri ponovnom otvaranju nakon tek nekoliko sekundi. Primjerice, kad otvorite Facebook Messenger, najprije čekate da se učita aplikacija, a potom i da se obavi sinkronizacija sa servisom i tek onda možete vidjeti nove pristigle poruke. Ovo traje nekoliko sekundi i zbilja je iritantno. Zatvorite Messenger, otvorite nešto drugo, i dok ste rekli keks, Messenger se opet mora ispočetka učitati. Tu je i taj nedostatak fluidnosti koji dodatno kvare mrvicu predugačke i trome animacije sučelja. Vjerujem da bi mobitel puno bolje radio s dodatnim gigabajtom radne memorije.

Windows Phone ipak ima par dobrih stvari

windows-phone-pcDa se ovo ne bi pretvorilo u skroz negativan članak, moram istaknuti i par dobrih stvari s kojima sam se susreo. Prije svega, to je odlična kamera s hrpom ručnih postavki, od balansa bijele do ručne kontrole fokusa. Iako ima “samo” 10 MP, fotke koje hvata pri niskom osvjetljenju mogu posramiti puno skuplje Android mobitele. Sa softverske strane, WP je jednostavan i stabilan. Za razliku od Androida, WP je zatvoren sustav i postoji stroža kontrola aplikacija koje ulaze u Store, kao i stroža kontrola hardverskih zahtjeva. Samim time, ekosustav je konzistentan od modela do modela. Općenito, WP treba manje resursa za svoj rad od Androida, no nažalost, Lumia 830 mi ovo nije uspjela u potpunosti dokazati iako i dalje vjerujem da neki skuplji uređaji rade puno bolje. Dodatni plus je i način spajanja na računalo koji funkcionira kao i kod Androida, gdje možete jednostavnim drag & drop principom prebacivati fotografije i glazbu. Posebno moram pohvaliti Office koji radi odlično i bolji je od većine uredskih aplikacija za Android. Tu su i HERE Maps, mape koje rade i dok niste spojeni na internet, a koje su stvorene kao Nokijin odgovor na Google Maps.

Hoću li nastaviti koristiti Windows Phone uređaje?

Ima li razloga prebaciti se na Windows Phone ako ste iole zadovoljni s Androidom? Ako mene pitate – ne. Da li bi moje mišljenje o WP-u bilo bolje da sam ga probao na nekom boljem, skupljem uređaju? Vjerojatno bi, ali kako god bilo, osobno me ništa na WP nije toliko privuklo, niti postoji značajka koja bi me zadržala na njemu. Iskreno vjerujem da jedan prosječan Android uređaj iz istog cjenovnog ranga kao Lumia 830 radi puno bolje. Za cijenu od 2500 kuna, koliko otprilike košta nova Lumia 830, možete kupiti sjajan Android mobitel.

Znači li ovo da je WP loš? Nikako. Postoji dobar broj korisnika kojima se ovaj OS sviđa. Osobno imam nekoliko prijatelja koji se kunu u WP te ne žele čuti za Android. I to je u redu. Iako mi je teško objektivno gledati na cijelu “Android vs WP” priču jer sam ljubitelj Androida, vjerujem da WP još uvijek ne može konkurirati ovom operacijskom sustavu. Doduše, očekujem Windows 10 Mobile koji bi trebao stići do kraja godine da vidim ima li kakvih poboljšanja, ali to je sve što se tiče mojih budućih susreta s ovom platformom. Za mene je odgovor na pitanje “Windows ili Android” sasvim jasan. A za vas?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)