Android u novom ruhu

Android L

Files-Responsive-DesignGoogle je u srijedu predstavio Android L, najnoviju verziju najpopularnijeg mobilnog operativnog sustava. Prve slike otkrile su potpuno redizajnirano sučelje, čišći i “plosnatiji” izgled inspiriran modernim trendovima kad je u pitanju dizajn, te obilje jarkih boja. Ovim potezom Android je dobio jedno svježe, moderno ruho, što je svakako bilo potrebno, ako uzmemo u obzir odmake koje je po pitanju dizajna učinila konkurencija, odnosno Apple sa svojim iOS-om 7 i Microsoft s Windows Phoneom 8.

Nova filozofija

Google se u procesu redizajniranja odlučio pridržavati nove filozofije naziva “Material design“, drugim riječima, radi se o iskorištavanju sjene, nježnih tekstura i jarkih boja, imajući na umu uniformnost i prilagodljivost koja će učiniti da Android jednako dobro i skladno izgleda na svim uređajima: mobitelima, tabletima, satovima i televizorima. Upravo to je i postignuto, a uz redizajn sučelja operativnog sustava, redizajnirane su i glavne Googleove aplikacije kako bi se sve što bolje uklapalo. Bogatije iskustvo korisnika osigurano je dakle kroz novi dizajn, ali i kroz novi način prikazivanja obavijesti te autentikaciju.

redizajn 1 redizajn 2

Izmjene izvana i iznutra

Ipak, ne radi se samo o “kozmetičkim” izmjenama. Dobar dio pažnje bio je usmjeren i prema performansama, pa je tako Android L prva verzija koja će umjesto Dalvika koristiti ART. Za razvojne timove ovo će označiti veliku prekretnicu, a korisnicima bi u budućnosti trebalo osigurati bolje performanse aplikacija i bolju autonomiju. Kad smo već kod baterije, treba spomenuti i kako će L imati nove značajke koje bi trebale korisnicima omogućiti veću kontrolu nad potrošnjom energije, kao i načine rada za uštedu baterije. Uz ovo, L donosi skok na 64-bit arhitekturu, te poboljšanja u grafičkim performansama. Od danas je dostupan i Android L Developer Preview, dok se SDK-ovi za Android Wear, Android TV i Android Auto još očekuju. Android L trebao bi izaći na jesen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)