Android OS virusi

Android Virusi, Android virus, Virus za android

Android se, osim s brojnim odlikama, može pohvaliti i s jednom ne tako sjajnom činjenicom, a to je raširenost malvera na tome operacijskom sustavu. Naime, skoro 80% mobilnog malvera otpada na Android, što prvenstveno možemo zahvaliti njegovoj raširenosti i otvorenosti.

Android OS virusi

Većina korisnika rijetko se kada, ako ne i nikada, susrela sa Android OS virusima, a sudeći prema statistikama tvrtke koja je razvila antivirusni program F-Secure, čak 79% malvera otpada upravo na taj sustav. Zanimljivo, u ne tako dalekoj 2010. godini Android je napadalo tek 11,25% zloćudnog softvera, a pažnja je više bila usmjerena na mobilne uređaje pokretane Symbianom. Ovakav nagli skok očito možemo pripisati naglom porastu popularnosti, raširenosti, ali i otvorenosti samog Android sustava prema 3rd party developerima. Najveći broj malicioznog koda otpada na one koji se maskiraju kao ”normalan” softver dok u pozadini neovlašteno pristupaju vašim podacima. Opasnost ne vreba samo na Play Store, pošto neki trojanci iskorištavaju i propuste sigurnosti u samom web pregledniku.

Android Virusi, Android virus, Virus za android
Virusi bi u budućnosti mogli iskoristiti NFC tehnologiju i oštetiti vaš novčanik

Iako možda trenutno pravog razloga za paniku nema jer se izolirani napadi virusa na Androidu nisu pretvorili u epidemiju, samo je pitanje vremena kada dobra antivirusna zaštita našeg mobilnog telefona bude obavezna. Porastom popularnosti Androida, ali i općenito pametnih telefona, postavlja se pitanje u kojoj mjeri smo zbilja zaštićeni od  ozbiljnijeg napada na osobne podatke?  Iako do sada možda nije postojalo puno motiva za napad osim krađe osobnih podataka ili tek puke želje za nanošenjem štete operacijskom sustavu, pojava novih tehnologija može stvoriti nove motive za napad. Dobar primjer tome je sve raširenija upotreba NFC tehnologije i načina plaćanja pomoću nje. Spajanjem financijskih aspekata naše svakodnevice s mobilnim uređajima, javlja se sasvim novi motiv napada, a to je onaj profitno-orijentirani koji je nažalost dovoljno snažan da potakne razvoj ozbiljnijeg i snažnijeg malvera sposobnog za stvaranje štete većih razmjera. Međutim, treba spomenuti i konstantne napore od strane Googlea da se ovo spriječi, pa ćemo tako u nadolazećim verzijama Androida zasigurno svjedočiti pojačavanju sigurnosnih aspekata toga operacijskog sustava, što bi trebalo bar malo pomoći u očuvanju sigurnosti naših uređaja. Uz to, napredak antivirusa za Android također je realno očekivati. Više o samoj zaštiti svojih uređaja saznajte u članku  Osnove sigurnosti Androida.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)