Android i klinci

android i klinci

Tablete i pametne telefone sve češće možemo vidjeti u rukama naših najmlađih. Pročitajte kako uređaj pripremiti i koje aplikacije i igrice preporučujemo.


android i klinci

Kako zaštititi tablet/mobitel

Mališani sve ranije počinju upoznavanje s tehnologijom, no bez obzira jeste li kupili jeftiniji tablet samo za vaše dijete ili mu povremeno “posudite” svoj skuplji uređaj, morate poduzeti određene korake kako bi spriječili neželjeno brisanje podataka, pristupanje pozivima, instaliranje aplikacija i slično. Ovo obično znači zaključavanje Trgovine Play i stavljanje uređaja u sandbox (sandbox označava ograničeni način rada)

Zaključavanje Trgovine Play i filtriranje sadržaja

Jedan od prvih koraka bio bi zaključavanje Google Play trgovine kako ne bi došlo do preuzimanja i instaliranja neželjenih ili potencijalno opasnih aplikacija. Ovo možete učiniti na sljedeći način:

1. Otvorite aplikaciju Google Play Store Trgovina Play (Google Play Store)

2. Dodirnite  kako bi pristupili izborniku, a zatim odaberite Postavke (Settings)

3. Pronađite red gdje piše “Zaporka” i stavite kvačicu Checkbox. Nakon toga unesite svoju lozinku (od Google računa s kojim ste prijavljeni).

Ukoliko želite dodatnu sigurnost, možete odabrati i filtriranje sadržaja, opciju koja se nalazi odmah iznad Zaporke. Uklonite kvačice pored starosnih grupa iz kojih ne želite dopustiti instaliranje aplikacija.

Zaključavanje zaslona PIN-om i dodatni korisnički računi

Umjesto da se mobitel otključava povlačenjem prsta po zaslonu, bilo bi dobro namjestiti da se otključava PIN-om. Na taj način ćete spriječiti neželjeno “upadanje” ukoliko se dijete slučajno dočepa mobitela dok vi niste u blizini.

Oni koji na uređajima imaju instaliran Android 4.2 ili više, mogu postaviti dodatni korisnički račun. Ovo je zgodna opcija za sve koji imaju jedan tablet u obitelji kojim se koristi više ukućana. Postavite poseban korisnički račun za djecu i na njega postavite ograničenja koja su vam na raspolaganju.

Stvaranje sandbox okruženja

Kako bi omogućili sandbox način rada, morate instalirati dodatne aplikacije specijalizirane za roditeljsku zaštitu Androida. Na svu sreću, ima ih hrpa i većina je besplatna. Neke od značajki koje su poželjne: tajmer koji će automatski ugasiti uređaj nakon vremena koje postavite, blokiranje/dopuštanje pokretanja određenih aplikacija, blokiranje pristupa internetu, blokiranje pristupa pozivima, porukama i imeniku, i slično.

PREPORUKE

Cover artCover artCover art

Pored softverskih mjera zaštite, možete poduzeti i one fizičke. Dakle, pametno bi bilo kupiti zaštitnu foliju za ekran te što deblju gumenu ili silikonsku masku koja će uređaj dodatno zaštititi od eventualnih padova i grubog rukovanja.

Najbolje igrice za klince

1. Toddler Lock – Ova aplikacija namijenjena je najmlađima (1-3) a zaključava cijeli mobitel i dopušta tek crtanje šarenih linija po ekranu, pri tome puštajući ugodne zvukove. Igra je odlična za djecu koja se prvi put susreću s tabletom ili mobitelom, a može ih zaokupirati na duže vrijeme.

2. Kids Piano Lite – Simpatična glazbena aplikacija koja će vašem klincu priuštiti sate i sate zabave. Ima nekoliko načina rada, od jednostavnog “nabijanja” po tipkama do sviranja pjesama ili igranja mini-igrica.

3. Zebra Paint Coloring App – Digitalna bojanka čiji ćete potencijal najviše iskoristiti ukoliko imate tablet sa stylusom. Naravno, može se bojati i s prstom, ali onda niste toliko precizni.

4. Animal Games for Kids: Puzzles – Ako vaši klinci obožavaju životinje, ovo je prava aplikacija za njih. S lijeve strane nalaze se životinje, a na slici su prazne siluete koje morate popuniti s onom odgovarajućom. Igra je namijenjena djeci od 1-6 godina.

5. LEGO Duplo Zoo – Lego igrice su uvijek privlačne mlađim korisnicima, a ni ova nije izuzetak. Namijenjena je djeci od 2-6 godina, a u njoj gradite razne stvari te učite i istražujete.

6. LEGO Juniors Create & Cruise – Oni malo stariji (4-7) mogu uživati u ovoj igrici sklapajući LEGO automobile i mini-figure, te na taj način razvijati maštu i kreativnost (nemojte se začuditi ako i sami zaigrate, jer igra je vrlo privlačna i starijoj publici koja se ne boji djeteta u sebi).

Dodatnih 50 igrica možete pronaći ovdje.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *