Android eBook – Elektronske knjige na dlanu

Digitalno doba nije promijenilo samo način na koji komuniciramo, već se uvuklo u toliko područja ljudske zanimacije da zapravo postaje način življenja, za neke i jedini. Ono što se najviše promijenilo je način na koji konzumiramo tekstualni sadržaj. Slova su umjesto od tinte načinjena od piksela, a knjiga se odjednom zove e-knjiga. Međutim, budemo preskočili sve rasprave koje se tiču praktičnosti i preferiranja jednog ili drugog. Za sve one koji koriste Android uređaje pokrili smo par aplikacija i servisa gdje možete utažiti svoju žeđ za knjigama i donijeli nekoliko preporuka za najbolje tablete i knjige. Pa krenimo.

Ebook

Elektronske knjige – preporuka aplikacija i tableta

Što se tiče samog izbora uređaja za čitanje e-knjiga, generalno se nude dva tipa koja možete izabrati – tableti i e-čitati. E-čitači imaju uglavnom samo jednu namjenu, a to bi bilo samo čitanje formata elektronskih knjiga, uključujući i one u zvukovnom zapisu. Neki od njih se mogu spajati na internet, a Kindleov Paperwhite ima i internet preglednik, koji je ipak bolno spor. Ako tražite uređaj samo za čitanje i nemate neke druge potrebe ili već posjedujete multifunkcionalni uređaj, e-čitač je bolji izbor od svemogućih tableta jer bolje odrađuje posao za kojeg ga želite. Ako preferirate univerzalniji uređaj s pristupom internetu, igricama, svojom glazbi, filmovima i svim ostalim divotama ovog stoljeća, preporučamo tablet. Mi smo izabrali dva čije karakteristike najviše odgovaraju vašem cilju, a od njh su najvažnije omjer dimenzija ekrana 4:3, i velika gustoća piksela po inču.

Prvi kojeg je preporučamo ujedno i je budget uređaj, a govorimo o Tesli 7.85. Njega smo osobno isprobali i napisali detaljnu recenziju, a za cijenu od 900 kn dobivate odličan tablet kao stvoren za čitanje e-knjiga. Možete ga pronaći i kupiti u Instaru. Sljedeći uređaj koji predlažemo jest HTC Nexus 9. Od Tesle se razlikuje većom cijenom, ali i boljim specifikacijama. Možete ga pronaći u Svijetu medija po cijeni od 3.599 kn. Općenito, koji god uređaj posjedovali, njegov zaslon je važno zaštititi, a za čitanje knjiga posebno se preporučuju mat folije za ekran. One se razlikuju od standardnih folija po tome što ne odbijaju svjetlost koja pada na ekran, već je upijaju, dajući posebnu “teksturu” bez odsjaja. Na Amazonu možete pronaći veliki izbor, a nama se  sviđaju Mr. Shield mat folije za HTC Nexus 9.

Nexus 9 i Tesla 7.85

Google Play Books

unnamed (3)Ovo je vjerojatno jedna od onih aplikacija iz čijeg samog imena možete zaključiti da će se raditi o ispoliranoj stvari. Google Play Books učitava sve e-knjige koje se nalaze na vašem uređaju i prikazuje njihove naslovnice kada otvorite aplikaciju. U vertikalnom prikazu možete čitati jednu po jednu stranicu, a u vodoravnom dvije od jednom. Još jednim pritiskom tokom čitanja na dnu stranice se prikazuje poglavlje u kojem se nalazite, a sa strane opcije kojima možete potražiti ključni pojam u cijelom dokumentu, promijeniti font ili dobiti cjeloviti popis poglavlja.
Aplikacija nudi i opciju koja traži informacije o knjizi koju čitate kao i zanimljivu značajku “čitanja na glas” koju još svakako treba mnogo doraditi.

[pb-app-box pname=’com.google.android.apps.books’ name=’Google Play Books’ theme=’discover’ lang=’en’]

FBReader

unnamed (2)Sljedeća od najpopularnijih aplikacija za čitanje nosi ime FBReader i, kao i Googleova, zaslužuje da je barem isprobate. Zgodno smišljena stvar je da se na dnu stranice koju čitate nalazi sićušan tanki parametar koji pokazuje koliko vam je knjige ostalo. Do njega je još i sitnije napisan broj stranice, sat i količina baterije u postotcima. Ne smeta pri čitanju i praktično je. FBReader možda ne izgleda toliko dobro kao Google Play Books, no nudi odabir knjiga prema naslovu, autoru i omiljenim djelima koje ste tako označili. Stranicu čitate jednu po jednu, a ako želite pregledati svoje knjige kao da se nalaze na polici, za to morate iz Google Play trgovine skinuti dodatak.

[pb-app-box pname=’org.geometerplus.zlibrary.ui.android’ name=’FBReader’ theme=’discover’ lang=’en’]

Elektronske knjige – Gdje preuzeti plaćene e-knjige

Što se tiče servisa koji nude odlične i probrane knjige izdvojit ćemo Scribd i Kindle. Za oba postoje Androidove aplikacije, pa nešto više o njima pročitajte u nastavku ispod.

Scribd

unnamed

Vjerojatno drugi po redu najpoznatiji servis za čitanje i skidanje knjiga, koji se plaća mjesečnom članarinom od kojih 50 kuna. Kao i Kindle, nalazi se gdje god se okrenuli – od desktop verzija, do svih operativnih sustava za mobitele i tablete. Broj dostupnih djela svakodnevno se povećava, pa ako nešto niste mogli pronaći prije mjesec dana, velika je mogućnost da danas hoćete. Međutim, tu nisu samo knjige koje su službeno dodane od strane Scribda. Postoji mnogo korisnika koji skeniraju i dodaju svoje dokumente, knjige, eseje i još štošta. Taj dio, naravno, nije toliko sređen i nađe se svašta, no velika je prednost pred Kindleom. Što se tiče same aplikacije za Android, na prvi pogled je vrlo lijepa – estetski sređena, jednostavna za korištenje i praktična. Sve što pronađete u toj virtualnoj knjižnici možete sačuvati, napraviti svoje vlastite kolekcije ili spremiti za offline čitanje. Svojim kolekcijama i knjižnici jednako tako možete pristupati preko desktop verzije s kojom se aplikacija sinkronizira. Jedini je nedostatak što ponekad zna biti nevjerojatno spora, no vjerujemo da će se s nekim budućim updateom i to riješiti. Scribd članstvo besplatno je za prvi mjesec, pa ako vam se ne sviđa slobodno možete odustati.

[pb-app-box pname=’com.scribd.app.reader0′ name=’Scribd – Read Unlimited Books’ theme=’discover’ lang=’en’]

Amazon Kindle

unnamed (1)Ako se do sada niste susreli s Kindleom, vjerujemo da vam je barem ime poznato – radi se Amazonovom servisu za skidanje i kupovinu knjiga. Iznimno veliki izbor, značajan broj recenzija korisnika i dostupnost na svim platformama samo su neke od značajki. Općenito, sve knjige su dostupne u papirnatom formatu, a većina u elektronskom. Njihova je prednost, pak, što su dostupne odmah isti tren kada ih kupite, a i vrlo često jeftinije od papirnatih. Kindle aplikacija za Android služi kako bi te iste elektronske knjige čitali. Pomoću nje ih također možete kupovati i svrstavati u kolekcije po svome ukusu. Jedan manji dio knjiga možete pronaći besplatno, no izbor je tanak i ne previše kvalitetan. Aplikacija također čita knjige i dokumente koji se već nalaze na vašem uređaju.

[pb-app-box pname=’com.amazon.kindle’ name=’Amazon Kindle’ theme=’discover’ lang=’en’]

Elektronske knjige – Gdje preuzeti besplatne e-knjige

Što se tiče besplatnih e-knjiga, njihov broj danas je na pristojnoj razini, za razliku od prije nekoliko godina. Igrajte se s pojmovima u pretraživaču, kao što su “ebooks”, “pdf”, “free download”, i slično. Za početak preporučujemo da pogledate u Scribd biblioteci. Za pretraživanje dokumenata koje su tamo postavili korisnici ne morate plaćati ništa, samo se registrirati. Pronaći ćete i mnogo literature na našem jeziku. Ostale besplatne e-knjige na jednom mjestu nude specijalizirani sajtovi, a od njih izdvajamo dva najbogatija i najpopularnija, a to su Free-eBooks.net i Project Gutenberg.

Elektronske knjige – Preporuke autorice

Sada kada smo pokrili sve što morate znati o najboljim aplikacijama za elektronske knjige, tabletima, folijama i sajtovima, prava štreberska priprema je odrađena i spremni smo za opuštajući posao – zavaljivanje i čitanje onog krimića kojeg jedva čekamo započeti. A što kada ga dovršite? Pročitajte naše preporuke i izdvojite svoje nabolje e-knjige. Klik na svaku od slika će vas odvesti na Amazonovu stranicu gdje preko aplikacije tu istu knjigu možete kupiti (ali je ne zaboravite potražiti ako postoji već besplatni primjerak). Za dugo odmaranje i čitanje na plaži ovog ljeta uz najveću svjetlinu ekrana bez straha da će se baterija isprazniti na vrhuncu poglavlja, pozivamo vas da pročitate naš članak o vanjskim prijenosnim baterijama koji će vam pomoći u odabiru ako tražite način da u svojim knjigama uživate što duže.

1. The Fault in Our Stars

The_Fault_in_Our_Stars

2. Divergent (Divergent Trilogy, Book 1)

divergent_hq

3. The Husband’s Secret

HusbandsSecret_frontonly.indd

4. Maude

maude

5. Gone Girl: A Novel

gonegirl

6. The Goldfinch: A Novel (Pulitzer Prize for Fiction) 

The_goldfinch_by_donna_tart

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)