Android 5.1: prvi pogled na nove funkcionalnosti

clanak

Android 5.1 je od danas službeno vani te po običaju donosi manje, ali značajne nadogradnje, kao i svaka manja iteracija operativnog sustava. Kritične nadogradnje vezane su za stabilnost, performanse, kao i sigurnost. Što je točno novo? Pročitajte u nastavku.

BOLJA PODRŠKA ZA VIŠE SIM KARTICA

indexMožda i ne zvuči kao nova revolucionarna nadogradnja, no na određenim tržištima ovo je i dalje jako bitno. Od Android 5.1 nadalje, Google uvodi nativnu podršku za istovremeno korištenje dviju SIM kartica, bilo u slučaju da želite optimizirati troškove ili odvojiti poslovni od privatnog broja na istom uređaju. S obzirom na porast dual SIM mobitela, o čemu smo detaljnije pisali u našem članku Pet najboljih dual SIM mobitela, ovo je itekako zanimljiva vijest.

BOLJA ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA

imagesZaštita osobnih podataka će s novom nadogradnjom doseći novu razinu. Naime, ukoliko aktivirate novu opciju zaključavanja, vaš uređaj će ostati zaključan dok ga ne otključate unošenjem vlastitih Google kredencijala. Bitno je napomenuti da će ova zaštita ostati aktivna čak i ako se uređaj resetira na tvorničke postavke. Uvođenje ovakve opcije je vjerojatno rezultat novih zakona izglasanih u više država gdje se zahtjeva da mobiteli i tableti s mobilnom antenom imaju opciju blokiranja „na daljinu“. Do danas je najbolja opcija za zaštitu uređaja bio Android Device Manager i njemu slične aplikacije, no ova rješenja neće preživjeti tvornički reset. Trenutačno je ova funkcija raspoloživa isključivo na Nexus 6 i Nexus 9.

BOLJA KVALITETA GLASOVNIH POZIVA

imagesJoš jedna inkrementalna nadogradnja sustava vezana je za poboljšanje kvalitete glasovnih poziva. Trenutačno je ova opcija raspoloživa samo između uređaja kompatibilnih sa Androidom 5.1 poput Nexus-a 6 na određenim mrežama. Nadamo se da će se usavršavanju ove tehnologije posvetiti nešto više pozornosti jer je kvaliteta glasovnih poziva vrlo malo napredovala kroz posljednjih nekoliko godina, a mjestu za napredak svakako ima.

OSTALO VRIJEDNO SPOMENA

indexTu je još i nekoliko sitnijih nadogradnji i dodataka od kojih se ističe nova kratica na podešavanju glasnoće zvuka koja vodi prema postavkama za glasnoću notifikacija. Ovom opcijom moguće je prilagoditi glasnoću gotovo svega kroz par klikova. Za one nestrpljive i znatiželjne iskopali smo tvorničke ROM file-ove ako želite nadograditi svoj Nexus 5, 7 ili 10 prije službenog OTA (Over The Air) update-a, s time da uzmite u obzir da se igrate na vlastitu odgovornost. Za one koji bi htjeli ići sigurnim putem, sačekajte OTA nadogradnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)