Sve o Android 4.4 KitKat

Android KitKat 4.4. droid

Dugo očekivana čokoladna inačica Android operacijskog sustava konačno je predstavljena, te vam donosimo iscrpnu analizu “Nestleove čokoladice”. 

Android 4.4. kitkat droid.hr

Iako su mnogi očekivali Android 5.0 Key Lime Pie, Google se iz nekog razloga odlučio na partnerstvo s Nestleom i za novu verziju najpopularnijeg mobilnog operacijskog sustava na svijetu odabrao prepoznatljivo ime popularne čokoladice Kit Kat. No ime je u cijeloj priči najmanje bitno, pa pogledajmo koja nam poboljšanja donosi ova verzija (abecednim redom):

 1. Android Design
 2. Bolja integracija Googlea Now
 3. Bolje performanse na slabijim uređajima
 4. Brži multitasking
 5. Full Screen Immersive mode
 6. Novi načini rada senzora te poboljšana povezivost
 7. Poboljšana podrška za plaćanje NFC-om: Host Card Emulation
 8. Poboljšane performanse automatskog iscrtavanja (rendering)
 9. SMS pružatelj usluge
 10. Ugrađena podrška za printere
 11. Veća sigurnost

Android Design

Cjelokupno sučelje donosi nekoliko izmjena, između ostaloga i manje upadljivu plavu boju korisničkog sučelja te par ostalih suptilnijih promjena. Više o novom dizajnu pogledajte u videu:

Bolja integracija Googlea Now

Stock launcher od sada će na jednom od početnih zaslona imati “ugrađen” Google Now, točnije, otvorit će se potezom prsta u desno. Što se tiče Nexusa 5, pristupiti mu možete jednostavno izgovaranjem fraze  OK Google Now dok se nalazite bilo gdje na početnom zaslonu. Doduše, Moto X i neki noviji uređaji serije Droid nudili su pokretanje Googlea Now i dok je telefon bio u stanju mirovanja, dok Nexus 5 mora biti na početnom zaslonu kako bi cijela stvar funkcionirala, što je možda manje interesantno, ali ovim potezom se sigurno razmišljalo o uštedi baterije. Recimo primjer možete vidjet na upravo gore spomenutom uređaju, Moto X, u sljedećem videu:

Bolje performanse na slabijim uređajima, te brži multitasking

KitKat je dizajniran s uštedom sistemskih resursa na umu, tako da svaka važnija komponenta troši manje memorije, s novim API-jima koji su usmjereni prema olakšavanju posla developerima kako bi razvili učinkovitije aplikacije. To uključuje i novi API naziva ActivityManager.isLowRamDevice(), koji dopušta da podesite ponašanje aplikacije temeljno dostupnoj memoriji uređaja. Core system process je također “smršavio”, a novi servisi su konfigurirani tako da se izvode serijski i u manjim grupama kako bi se izbjegla veća potrošnja memorije. Osim toga, Android 4.4 donosi brži multitasking s obzirom na spomenuta poboljšanja u optimizaciji upravljanja memorijom te poboljšanja osjetljivosti ekrana. Uz sve to, sistemske aplikacije od sad troše puno manje memorije, pa će sustav moći koristiti oslobođene resurse za neke druge stvari.

Full Screen Immersive Mode

Kako bi korisnicima omogućili što bolju konzumaciju sadržaja, u novoj verziji Androida aplikacijama je dozvoljeno korištenje cijeloga zaslona, što je do sada bilo moguće samo u video playeru i sličnim aplikacijama koje nisu zahtijevale input korisnika. Dakle, skrivanjem gornje notifikacijske trake i trake funkcijskih tipki na dnu, aplikacija može iskoristiti svih 5 inča zaslona. Za razliku od prijašnjih verzija, dodirivanjem zaslona trake se ne prikazuju automatski, već ih je moguće prikazati pomicanjem prsta odozgora prema dolje.

Novi načini rada senzora te poboljšana povezivost

Konačno su dostupne nove opcije vezane uz povezivost i rad senzora. Hardware Sensor Batching nova je vrsta optimizacije koja bi trebala drastično smanjiti konzumaciju baterije tijekom intenzivnog korištenja senzora, što je idealno kod radnji koje zahtijevaju dugotrajni rad senzora, kao što su geo-fitness aplikacije i slično. Podrška za IR Blastere također je dodana u 4.4 verziju, a donosi nove API i sistemske servise koji će dozvoliti developerima bolju iskorištenost IR Blastera na uređajima koji ih podržavaju, bez potrebe za dodatnim kodiranjem. Naposlijetku valja spomenuti i Bluetooth koji sada ima podršku za HID, što aplikacijama pruža vezu niske latencije, te MAP koji aplikacijama pruža mogućnost razmjene poruka s uređajima u blizini.

Poboljšana podrška za plaćanje NFC-om: Host Card Emulation

U novoj verziji Google uvodi podršku za Host Card Emulation, što znači da NFC hardver u verziji 4.4 može emulirati pametne kartice temeljene na ISO/IEC 7816 standardu koje koriste beskontaktni  ISO/IEC 14443-4 (ISO-DEP) protokol za prijenos podataka. Ovo dakle znači da mobiteli sa starijim verzijama neće imati ovu mogućnost, a ograničenje se proširuje još više, s obzirom da će za ovakav način plaćanja biti potrebno imati US SIM karticu.

Poboljšane performanse automatskog iscrtavanja (rendering)

Zahvaljujući promjenama na rendering engineu, aplikacije koje koriste RenderScript budu imale koristi. Naime, radi se o ažuriranju SurfaceFlingera s OpenGL ES 1.0 na OpenGL ES 2.0, što je poboljšalo performanse kroz upotrebu multi-texturinga kao i korištenja naprednih efekata poput kalibracije boja.

SMS pružatelj usluge i ugrađena podrška za printere

Developeri od sada mogu koristiti dijeljenog SMS providera i nove API-je za upravljanje porukama uređaja, kao i spremnikom poruka. Novi API koristi novi SMS_Deliverintent što developerima omogućuje preusmjeravanje poruka kroz korisnikovu default aplikaciju za poruke, pružajući tako uniformno iskustvo. 3rd party rješenja za printanje već su neko vrijeme bila podrška Google Cloud Print servisu, međutim, funkcija printanja od sad je ugrađena u samoperacijski sustav, te dodatne aplikacije nisu potrebne.

Veća sigurnost

Nova verzija koristi SELinux u enforcing načinu rada kako bi se blokirala potencijalna kršenja police unutar SELinux domene. KitKat također donosi poboljšanja kriptografskih algoritama tako što su predstavljena dva dodatna. Detaljniju analizu sigurnosnih značajki nove verzije Androida 4.4 možete pročitati ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)