Amazon Fire Phone i zašto će izgorjeti

Amazon je konačno predstavio svoj prvi pametni telefon, famozni Fire Phone, te tako pridružio još jednog člana svojoj obitelji tableta i čitača. Reakcije su pomiješane, stoga nastavite čitati i saznajte o čemu se točno radi.

amazon fire phone

Specifikacije i dizajn

Dugo očekivani Fire Phone je ugledao svjetlo dana. Amazon se nakon komercijalnog uspjeha svoje serije tableta odlučio baciti i na tržište pametnih telefona, i to s uređajem koji po cijeni parira premium modelima poput iPhonea i Galaxya S4. Štoviše, Amazon i ovaj put namjerava biti konkurencija Appleu i iPhoneu kao što je bio slučaj s Kindle Fireom i iPadom, iako svi  znamo kako je to završila. Ipak, iz Amazona ističu kako je cijena od 649, odnosno 749 američkih dolara opravdana jer se radi o kvalitetnom uređaju natrpanom “revolucionarnim  značajkama i 3D tehnologijom”.

Amazon Fire Phone specifikacije:

  • 4.7″ IPS HD zaslon (~312 ppi)
  • 2 GB RAM-a
  • 2.2 GHz četverojezgreni Snapdragon
  • 13 MP kamera
  • Amazon Fire OS v3.5  (custom dorada Androida)

Dizajn uređaja nije previše spektakularan niti ga izdvaja iz mase ostalih telefona, a čak bi se usudili reći i kako neodoljivo podsjeća na iPhone 5. Ipak, radi se o elegantnom mobitelu profinjenih linija. Materijali korišteni za izradu uključuju Gorilla staklo koje prekriva prednju i stražnju stranu uređaja, “gumizirani okvir”, te aluminij od kojeg su izrađene tipke. Sve ovo trebalo bi osigurati osjećaj kvalitete pod prstima, iako ne znamo zašto iza umjesto stakla nisu radije stavili aluminij. Valjda bi mobitel previše podsjećao na Iphone 5.

Cool značajke

Zahvaljujući kamerama koje se nalaze s prednje strane, Fire Phone će vas iznenaditi nekim jedinstvenim značajkama zbog kojih se definitivno ističe. Naime, četiri kamere prate pokrete vaše glave i očiju, što znači da mobitel možete okretati, naginjati ili se “navirivati” kako bi pristupili određenim izbornicima, obavijestima, i slično (Dynamic Perspective). Kako je DP SDK dostupan razvojnim timovima, aplikacija i igrica koje iskorištavaju puni potencijal ove značajke neće faliti.

Head-Tracking-Fire-Phone
3D efekt; izvor: idownloadblog.com

Slično iPhoneovom Parallaxu, naginjanjem mobitela zaslon reagira pomicanjem pozadinske slike, a ova funkcija proteže se kroz nekoliko razina korisničkog sučelja, uključujući i zaključani zaslon te početni zaslon, gdje imate dojam kako se ikone nalaze “iznad” ostalih elemenata.

Fire Phone pokreće dorađena verzija Androida, Amazon Fire OS v3.5, a mnogim korisnicima upravo se ovaj dio neće svidjeti. Naime, sučelje uopće ne podsjeća na ono kakvo ćete pronaći na klasičnom Android mobitelu, a usput ne podržava ni Google servise, što znači da nećete moći preuzimati aplikacije s Google Play nego s Amazonovog Appstorea. 

Naglasak na Amazon

Kako se radi o Amazonovom uređaju, bilo je za očekivati određeni stupanj integracije. Tako ćete na Fire Phoneu pronaći gumb namijenjen samo za  Firefly – posebnu značajku koja objedinjuje prepoznavanje teksta, slike i zvuka, a omogućuje da mobitel “prepozna” knjigu, hranu, glazbu ili film, nakon čega vas “vodi” do, pogađate, Amazona i nudi vam da uslikanu stvar ili predmet kupite. Firefly  prepoznaje i printani tekst, te web i e-mail adrese koje ćete naći na posterima, plakatima ili podsjetnicama kako bi ih bez prepisivanja pohranili u mobitel.

fire phone amazon

Amazon također nudi godinu dana besplatnog Amazon Primea (99$) svima koji kupe mobitel, što je svakako zgodno, jer dobivate besplatnu poštarinu za sve buduće kupnje unutar te godine, neograničeno streamanje i preuzimanje serija, filmova i glazbe, te oko 500.000 knjiga koje možete besplatno posuditi.

Mobitel za “Amere”

Za kraj možemo slobodno reći kako je Amazon ovaj uređaj razvio samo kako bi vas natjerao da više kupujete u njihovoj trgovini. Unatoč zgodnom dizajnu, kvalitetnim materijalima izrade i dobrim specifikacijama, nismo pretjerani ljubitelji Amazonovog modela poslovanja, pa tako ni softverskog dijela ovog mobitela. Međutim, root je uvijek jedna od opcija za one koji žele uređaj ali ne i softver, ali u tome slučaju postoji puno boljih alternativa od Amazon Fire Phonea. Zaključak? Skup mobitel s nekoliko zgodnih featura koji nisu vrijedni vaše investicije. Sličan zaključak donijeli su i ostali tech portali, a mi u potpunosti dijelimo mišljenje genijalnog Marquesa Brownleeja, a.k.a. MKBHD-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)