5 razloga za Samsung Galaxy S5

Samsungova Galaxy S serija oduvijek se smatrala svojevrsnim predstavnikom Android OS-a, stoga su očekivanja od novih modela uvijek velika. Samsung se potrudio ispraviti većinu nedostataka koje smo našli na Galaxyu S4, stoga pročitajte zašto mislimo da je Samsun Galaxy S5 u prednosti i što će ga to zapravo činiti boljim od ostalih mobitela jednom kad bude službeno pušten u prodaju.

galaxy s5 2

1. S Galaxy S5 ne možete roniti, ali vam može pasti u lokvu vode bez (većih) posljedica

galaxy s5 water resistantNovi Galaxy S5 ima IP67 certifikat, što znači da je otporan na prskanje i prašinu. Namjerno smo napisali “otporan na prskanje” (water resistant), umjesto vodootporan (waterproof), jer Galaxy S5 ne smijete držati uronjenim u vodu duže od 30 minuta (i dublje od 1.5 m). Ipak, otpornost na prskanje odlična je značajka jer takav uređaj smijete zaliti, ispustiti u vodu ili koristiti/držati u džepu dok ste jako oznojeni bez straha da će se pokvariti. Isto vrijedi i za prašinu, tako da Galaxy S5 možete koristiti i na plaži ili u prašnjavom okruženju. U redu, postoje i drugi mobiteli koji imaju slične karakteristike, ali ovdje se radi o premium uređaju koji uz odličan hardver nudi i dodatnu zaštitu protiv najvećih neprijatelja elektronike – vode i prašine.

2. 128 GB prostora uz pomoć novih MicroSD kartica

microsd 128gbUnutarnja memorija Galaxya S5 dozvoljava pohranu na 16 ili 32 GB prostora, a memoriju je moguće dodatno proširiti korištenjem microSD kartice. Doduše, i drugi mobiteli imaju mogućnost proširivanja memorije, ali Samsung pobjeđuje jer je trenutno jedan od rijetkih uređaja koji podržavaju microSD kartice od 128GB. Teško je zamisliti kome bi trebala ovolika količina memorije na mobitelu, ali imajte na umu da Galaxy S5 može snimati u 4k rezoluciji. Uostalom, s toliko memorije zasigurno više nikad nećete morati brinuti o spremanju svih tih pjesama, slika, aplikacija i igrica.

3. Snimanje u 4k rezoluciji, selektivni fokus i live HDR pregled snimke

galaxy s5 camera 1Samsung se zbilja potrudio unaprijediti kameru na novom modelu Galaxy S serije, kako s hadrverske strane tako i sa softverske. Uz to što Galaxy S5 kamera ima 16MP, nudi i dodatne mogućnosti poput live previewa HDR snimki, napredne funkcije kao što je selektivni fokus (za postizanje shallow DOF-a) te snimanje u 4K rezoluciji pri 30 FPS. Galaxy S5 također ima najbrži automatski fokus na svijetu koji izoštrava sliku za samo 0.3 sekunde. Valja spomenuti i novo intuitivno sučelje preuzeto s Galaxy Camere.

4. Otključavanje otiskom prsta nije ništa novo, ali plaćanje internetom je

galaxy s5 fingerprintSamsung je PayPalov partner, što znači da na siguran način možete potvrđivati plaćanja s vašim otiskom ukoliko ste korisnik Galaxya S5. Pored plaćanja, otiskom možete otključati mobitel, pristupiti zaključanim folderima sa slikama ili drugim dokumentima te ga koristiti kao alternativu lozinkama. Samsung je razvojnim timovima omogućio i pristup tehnologiji čitača otiska prsta kroz Galaxy S5 SDK, što znači da ćemo u Trgovini Play ubuduće pronalaziti dodatne aplikacije koje iskorištavaju prednosti ove tehnologije.

5. Uz Galaxy S5 i do četiri dana autonomije

s5 monochromeGalaxy S5 baterija broji 2800 mAh, što bi u kombinaciji sa štedljivim Androidom 4.4.2 trebalo osigurati 390 sati u stanju pripravnosti, ili 21 sat razgovora. Naravno, u praksi su stvari puno drugačije nego na papiru, ali ipak se očekuje znatno bolji životni vijek baterije u odnosu na prethodnike. U slučaju da ne možete do punjača a baterija vam je opasno prazna, Galaxy S5 možete staviti u Ultra Power Saving Mode. U ovom načinu rada ekran se pretvara u monokromatski, a gase se i svi nepotrebni servisi osim poziva i SMS poruka. Iz Samsunga tvrde da Galaxy S5 u stanju pripravnosti  s 10% baterije može “izdržati” čak 24 sata ukoliko je uključena ova opcija. Ovo prvenstveno možemo zahvaliti AMOLED zaslonu koji ne troši bateriju kada je piksel na ekranu crn, stoga se dodatna ušteda baterije može ostvariti i korištenjem tamnih pozadinskih slika i tema.

Video pregled uređaja nalazi se ovdje:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)