10 najboljih aplikacija za dopisivanje

Dolaskom prvih mobitela s ekranima na dodir, korisnici su se najviše žalili upravo na unos teksta, što je i razumljivo s obzirom na dugogodišnju izloženost naših prstiju fizičkim tipkovnicama. S vremenom smo se toliko priviknuli na virtualne tipke da se danas sva komunikacija, posebice među mladima kojima takva komunikacija ne predstavlja nikakav veći trošak, odvija primarno putem pametnih telefona, koristeći neke od aplikacija za dopisivanje.  Samim time, odlučili smo pronaći koje su to aplikacije najbolje za tako nešto, stoga, ako se volite dopisivati na pametnim telefonima, svakako provjerite naš popis 10 najboljih aplikacija za dopisivanje.

Untitled

Google Hangouts

Google Hangouts besplatna je aplikacija koja dolazi predinstalirana na svim novijim Android mobitelima te kombinira funkcije instant messengera i SMS messengera, stoga je moramo uključiti na listu. Posljednja verzija donosi novi dizajn koji je puno ugodniji oku i u skladu je s novom dizajnerskom filozofijom Googlea i Lollipopa, a Hangouts uz klasičnu razmjenu teksta omogućuje i grupni chat, videopozive i razmjenu datoteka. Samim time, GH predstavlja odličnu alternativu ostalim popularnim messenger aplikacijama. Glavne prednosti su mogućnost vođenja grupnih razgovora ivideopozivi, razmjena datoteka, integrirana SMS podrška te dostupnost na svim novijim Android uređajima.

[pb-app-box pname=’com.google.android.talk’ name=’Hangouts’ theme=’light’ lang=’en’]

WhatsApp

Najpopularnija aplikacija svoje vrste, WhatsApp, broji više od 500 milijuna korisnika i nedavno je otkupljena od strane Facebooka za nevjerojatnih 19 milijardi dolara. Prema nekim uglednim izvorima, ova aplikacija je “pokopala” klasične SMS poruke i učinila im ono što je Skype učinio međunarodnim pozivima putem telefonskih linija. Ono što WhatsAppu nedostaje su videopozivi, ali zato podržava sve ostale funkcije kao što su grupno dopisivanje i razmjena datoteka. Neke od prednosti su velika baza korisnika, ogroman izbor tema, grupno dopisivanje te mogućnost razmjene datoteka. Glavni nedostatak je nemogućnost uspostave videopoziva.

[pb-app-box pname=’com.whatsapp’ name=’WhatsApp Messenger’ theme=’light’ lang=’en’]

Viber

Postoje dvije vrste ljudi na svijetu; oni koji koriste WhatsApp, i oni koji koriste Viber. Šalu na stranu, ali solidna baza od 200 milijuna korisnika omogućila je Viberu da zadrži mjesto jednog od najpopularnijih servisa svoje vrste, te se često nameće kao alternativa WhatsAppu. Dostupan na više operacijskih sustava, Viber se razlikuje po tome što zahtjeva registraciju putem telefonskog broja, a aplikacija se sinkronizira s imenikom mobitela stoga su svi kontakti na jednom mjestu. Prednosti su registracija putem telefonskog broja, obavljanje video i glasovnih poziva s ljudima koji nisu nužno na Androidu, te sinkronizacija s imenikom.

[pb-app-box pname=’com.viber.voip’ name=’Viber’ theme=’light’ lang=’en’]

Telegram

Za korisnike koji brinu o sigurnosti, Telegram predstavlja jedno od najboljih rješenja, bar dok je dopisivanje u pitanju. Privatnost korisnika je primarni cilj razvojnog tima, stoga se aplikacija oslanja na poseban protokol prijenosa podataka. Telegram podržava dva sloja enkripcije, 256-bit simetričnu AES i RSA 2048 enkripciju, kao i Diffie-Hellmanovu metodu razmjene ključeva. Programeri su toliko sigurni u privatnost poslanih podataka da nude 200.000 američkih dolara onome tko uspije dešifrirati poruku poslanu Telegramom. S obzirom da se radi o aplikaciji orijentiranoj na sigurnost, logično je za pretpostaviti kako grupni razgovori i videopozivi nisu podržani. Ne treba ni napominjati kako je glavna prednost naglasak na sigurnost, napredne metode enkripcije podataka, te open-source platforma.

[pb-app-box pname=’org.telegram.messenger’ name=’Telegram’ theme=’light’ lang=’en’]

Skype

Svi ga imaju, no najčešće ga ne koriste za dopisivanje, već za video pozive, pa vaši kontakti najvjerojatnije neće uvijek biti dostupni. Gašenjem MSN-a i uvrštavanjem njegovih kontakata u Skype, Microsoft se nadao kako će uspjeti oživjeti i tu drugu stranu Skypea. Iako savršeno radi na laptopima i osobnim računalima, što se tiče aplikacije za Android, tu već ima konstantnih problema poput rušenja i izostanka obavijesti, a pošto se radi o jednoj od najpoznatijih aplikacija uopće, to baš i nije za pohvalu. Nadamo se da će Microsoft konačno riješiti ove probleme na Androidu, jer Skype je najbolja aplikacija za uspostavu videopoziva i teško ju je zamijeniti.

[pb-app-box pname=’com.skype.raider’ name=’Skype’ theme=’light’ lang=’en’]

Kik

Kik je u svijetu vrlo poznata aplikacija, a postoji i sve više naših korisnika. Njena glavna prednost je što se registracija odvija putem email adrese i korisničkog imena, a ne broja telefona, pa tako možete čuvati svoju privatnost i dopisivati se s korisnicima iz drugih država i kontinenata bez straha. Iako ne nudi mogućnost poziva, Kik je svoju primarnu funkciju odlično odradio, a također je dostupan za veliki broj uređaja, pa ne čudi što je jedan od omiljenih u svojoj kategoriji. Multi-platform dopisivanje vidimo kao jednu od glavnih prednosti.

[pb-app-box pname=’kik.android’ name=’Kik’ theme=’light’ lang=’en’]

Facebook Messenger

Facebook ne treba previše predstavljati, a Facebook Messenger je aplikacija koja olakšava dopisivanje s vašim Facebook prijateljima. Može je instalirati svatko tko ima Facebook profil, a sa zadnjim ažuriranjem, kontakti s kojima komunicirate više ne moraju biti “fejsbukovci”, već bilo koji kontakt u vašem imeniku. Facebook je krenuo s pristupom odvajanja nekih funkcionalnosti u zasebne aplikacije, ali voljeli bismo malo veću konzistentnost u dizajnu, s obzirom da Messenger aplikacija uopće ne liči na Facebook aplikaciju. Facebook Messenger morate koristiti htjeli vi to ili ne, pa se na neki način sam nametnuo na ovu listu. Ipak, radi se o solidnoj aplikaciji koja je, ako ništa drugo, stabilna i funkcionalna.

[pb-app-box pname=’com.facebook.orca’ name=’Messenger’ theme=’light’ lang=’en’]

Tango

Tango nudi puno više mogućnosti, počevši od standardnih koje imaju i ostale aplikacije, do igranja igara s ostalim korisnicima. Registracija se obavlja putem telefonskog broja ili emaila, a poseban je naglasak stavljen na kvalitetu glasovnih poziva i videopoziva, iako taj faktor ovisi o više čimbenika. Tango nas pomalo podsjeća na Google +, pošto se svaki profil može poprilično personalizirati, a također je moguće s ostalim kontaktima dijeliti sadržaj koji se na Tangu već nalazi u kategorijama zabave, sporta, glazbe i vijesti. Aplikaciju prati lijep i jednostavan dizajn, a prednosti su dodatak naprednih mogućnosti koje su izostale u drugim aplikacijama s ove liste. Treba naglasiti i kako, unatoč brojnim funkcijama, sve radi stabilno i fluidno.

[pb-app-box pname=’com.sgiggle.production’ name=’Tango Messenger, Video & Calls’ theme=’light’ lang=’en’]

KakaoTalk

Još jedna u nizu odličnih aplikacija za dopisivanje. KakaoTalk kvalitetno je izveden, što potvrđuje i visoka ocjena u Trgovini Play. Nudi standardne opcije dopisivanja s jednom ili više osoba, slanja emotikona i datoteka, promjene pozadine, a zanimljiv je dodatak filter kojim se može promijeniti glas sugovornika pri obavljanju poziva, pa je dobra zabava zagarantirana ako volite podvaljivati prijateljima. Iako postaje sve popularniji, vjerojatno je jedini problem na koji ćete naići zapravo pronalazak kontakata koji koriste KakaoTalk, s obzirom da sama aplikacije još uvijek nije toliko raširena i poznata. Naravno, ovo možete promijeniti tako što ćete je podijeliti među prijateljima i koristiti u svakodnevnoj komunikaciji.

[pb-app-box pname=’com.kakao.talk’ name=’KakaoTalk: Free Calls & Text’ theme=’light’ lang=’en’]

LINE

Line je nastao kada je 2011. godine potresom pogođeni Japan pretrpio velike štete u svom komunikacijskom sustavu. Od tada je Line vrlo popularan u azijskim zemljama i Americi, a od 2013. godine dostupan je u Indiji. Registracija se odvija putem broja, a aplikacija ima slične mogućnosti kao WhatsApp i Viber, uz par dodataka kao što su vremenska crta na kojoj možete vidjeti statuse svojih kontakata i traženje osoba koje se nalaze u vašoj blizini. Svaki status i fotografiju možete “lajkati” i komentirati, a Line je osobito poznat po tome što nudi velik broj emotikona i animacija, pa se možete poigrati i tom opcijom.

 [pb-app-box pname=’jp.naver.line.android’ name=’LINE: Free Calls & Messages’ theme=’light’ lang=’en’]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)