Upoznajte Android 5.0 Lollipop

android 5.0, android lollipop, android 5.0 lollipop, android 5 hrvatska

Prašina oko nove inačice Androida pomalo se sliježe, stoga smo napokon odlučili osvrnuti se na sve nove značajke te objasniti zašto je Android 5.0 toliko važan i po čemu se razlikuje od ostalih verzija.

android lollipop

Put Androida od prve verzije pa do ove posljednje bio je trnovit, a svaka nova inačica donosila je postupna poboljšanja i nove značajke zahvaljujući kojima je Android kao mobilni operacijski sustav konstantno evoluirao i, možemo reći, polako sazrijevao. Android 5.0 Lollipop predstavlja vrhunac znanja i iskustva ekipe iz Googlea, znanja i iskustva koje je objedinjeno u obliku najnovije inačice najpopularnijeg mobilnog OS-a na svijetu. Unatoč prednostima i potencijalima Androida, sve ove godine živjeli smo uz OS koji je bio daleko od savršenog, s hrpom nedostataka koje smo ipak zavoljeli i prihvatili. Međutim, sada smo na prekretnici, jer pred nama je Android koji je sigurniji, stabilniji i ljepši nego ikad. Pogledajmo koje su to ključne promjene uvedene u Lollipop.

Android 5.0 Lollipop – Material design

Zaokret u dizajnerskoj filozofiji uvelike se odrazio na izgled Lollipopa. Za razliku od dosadnog i pomalo zastarjelog sučelja Androida 4.4 KitKat, nova verzija doima se svježijom, čišćom i jednostavno modernijom. No ne radi se tek o vizualnoj nadogradnji. Material design je dizajnerski jezik, skup smjernica koje objedinjuju Googleovu ideju kako bi novo i moderno sučelje trebalo izgledati i kakve koristi od toga na kraju ima korisnik. Sukladno tome, vizualnu transformaciju doživjele su i sve Googleove aplikacije i servisi. Riječ material je u ovom slučaju metafora za unificiranu teoriju racionalizacije prostora i sustava u pokretu. Materijalni dizajn temelji se na taktilnoj percepciji inspiriranoj papirom, materijalom čija površina i rubovi stvaraju znakove koji su svima dobro poznati. Korištenjem takvih poznatih atributa prilikom dizajna sučelja postiže se intuitivnost i jasnoća, a korisniku je jasno u kakvom su odnosu elementi, kako se kreću te kako se odvija interakcija među njima.

redizajn 1

redizajn 2

Obavijesti

Obavijesti su doživjele tri velike promjene: strukturalnu, vizualnu i funkcionalnu. Sustav notifikacija dio je OS-a koji je doživio značajniju preobrazbu u najnovijoj inačici Androida, stoga bi iskustva korisnika trebala biti uvelike poboljšana.

  • Vizualno nadograđeno sučelje prateći smjernice Material designa
  • Dostupnost obavijesti na lock screenu, s mogućnošću sakrivanja “osjetljivog” sadržaja
  • Obavijesti se dijele prema prioritetu, a one s najvećim prioritetom imaju novi format koji se naziva heads-up
  • Sinkronizacija u oblaku: uklanjanje obavijesti na jednom od vaših uređaja uklanja je na svima ostalima

 

Baterija

Ova verzija Androida trebala bi donijeti razna poboljšanja kada je u pitanju autonomija, prvenstveno zahvaljujući Googleovom “Project Volta” koji programerima dopušta detaljan uvid u potrošnju baterije te im na taj način omogućuje dodatnu optimizaciju. Ubačen je i Battery Saver način rada koji pruža dodatnih 90 minuta autonomije u kritičnim situacijama, a prema raznim testovima, Nexus 5 pokretan Lollipopom ostvario je 36% bolje rezultate u odnosu na Nexus 5 pokretan KitKatom.

Sigurnost

Sigurnost je aspekt koji se konstantno nadograđuje svakom novom verzijom, a Lollipop nije iznimka. Najveći naglasak stavljen je na rješavanje problema izgubljenog ili ukradenog mobitela. Kako bi se povećala razina zaštite u ovim slučajevima, uvedeni su dodatni načini otključavanja zaslona, kao što je primjerice Smart Lock. Ova značajka omogućuje “uparivanje” vašeg mobitela s bilo kojim drugim uređajem koji posjeduje NFC ili Bluetooth, i ako su uređaji upareni, mobitel se otključava bez potrebe za upisivanjem koda, i slično. Ovo je vrlo zgodno ukoliko posjedujete pametni sat. Sljedeće što valja spomenuti je i automatska enkripcija cijelog uređaja. Naime, na svakom novom mobitelu ili tabletu koji tvornički dolazi s Lollipopom pri prvom paljenju automatski se uključuje enkripcija podataka, te se kreira jedinstveni ključ. U slučaju nadogradnje starih verzija Androida na Lollipop, ovu značajku morate ručno aktivirati u postavkama. Za kraj, Security Enhanced Linux (SELinux) brine se o izolaciji svake individualne aplikacije, stoga je uređaj manje podložan eksploataciji i aplikacijama koje sadrže maliciozni kod.

Brze postavke

Brze postavke koje su dio notifikacijskog sustava proširene su dodatnim prečacima poput baterijske svjetilljke, hotspota, rotacije ekrana i dijeljenja zaslona. Iako su neke od ovih kontrola već odavno dostupne u doradama proizvođača, stock verzije Androida do sada nisu imale ovakve mogućnosti.

Performanse

ART je sada standardni runtime, a iz Googlea kaže kako će ovo znatno poboljšati performanse, responzivnost i životni vijek baterije, dok neće utjecati na kompatibilnost sa sadašnjim aplikacijama. Sve ovo je priprema za nadolazeću masu 64-bit mobilnih telefona i tableta, i Google se na vrijeme pripremio za to.

9-900-100
Usporedba ART i Dalvik runtime performansi. Izvor: Techradar.com

Nadolazeće generacije mobitela prvenstveno će nuditi veću količinu RAM-a, što trenutno jedino Lollipop može podržati, stoga je ovo njegova najveća prednost u odnosu na starije verzije Androida. Performanse se dodatno proširuju poboljšanim multitaskingom koji sada omogućuje više otvorenih “kartica” iste aplikacije istovremeno.

Sitnice koje Lollipop čine sjajnim

Google se potrudio uvesti novitete koji vam neće promijeniti život, ali će vam zato biti jako drago da ih imate na mobitelu. Tako je primjerice uvedena mogućnost nastavljanja na istom mjestu gdje ste stali unutar aplikacije ili pretraživanja, ali ne samo na tome uređaju nego i na nekom drugom, što je dosta slično iOS-ovom Continuityju.  Tap and Go također je nova funkcija koja bi trebala olakšati prijenos postavki s jednog uređaja na drugi, a funkcionira na način da ih uparite putem NFC-a i zatim se podaci razmjenjuju Bluetoothom. Ovo bi uvelike trebalo olakšati migraciju podataka s, primjerice, starog uređaja na novi. Kada je u pitanju Google Now, inspiracija je pronađena u Motoroli, stoga će sada mobitel reagirati na “OK Google” čak i ako je u standbyu. Doduše, potreban je kompatibilan hardver, a trenutno je potvrđeno da ovo funkcionira jedino s Nexusom 6 i Nexusom 9. Za kraj, dodan je i “double tap to wake“, odnosno opcija uključivanja zaslona dvostrukim dodirom, a isto kao i kod prethodne značajke, potreban je kompatibilan hardver. Sve ove “sitnice” zajedno s nekima od novih značajki čine Lollipop kvalitetnom cjelinom i vrlo sofisticiranim mobilnim operacijskim sustavom koji će korisnicima zasigurno ponuditi jedno novo, bolje iskustvo. Jedino što možemo reći za kraj je da želimo Lollipop vidjeti na što više uređaja!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)