Samsung pozvao sve korisnike da ugase svoj Note7 i prestanu ga koristiti

galaxy note7

Nakon što su se u javnosti pojavili novi slučajevi samozapaljenja Note7 modela, čak i onih novih koji su navodno trebali biti sigurni, Samsung je odlučio u potpunosti zaustaviti prodaju i zamjenu kod svih globalnih partnera.

note 7

Note7 nam se uistinu svidio još na inicijalnom predstavljanju, a mnogi su ga tada proglasili najboljim pametnim telefonom na tržištu. Na kraju krajeva, riječ je o mobitelu vrhunskog dizajna te još boljih specifikacija i performansi, krcatog značajkama. Ipak, veselje nije potrajalo. Nakon prvih horor priča o zapaljenim automobilima i kućama, Samsung je početkom rujna obustavio prodaju, a zatim krajem istoga mjeseca započeo s programom zamjene s novim, “sigurnim” modelima. U službenom priopćenju stoji sljedeće:

Trenutno radimo u suradnji s regulatornim tijelima kako bi istražili posljednje slučajeve koji uključuju Galaxy Note7. S obzirom da nam sigurnost korisnika predstavlja najveći prioritet, Samsung će zatražiti operatere i dobavljače na globalnoj razini da prekinu prodaju i zamjenu Note7 modela dok istraživanje traje.

Predano radimo na tome da riješimo situaciju, a korisnici koji kod sebe imaju originalni ili zamjenski Galaxy Note7 trebali bi uređaj ugasiti i prestati ga koristiti.

Ovakve greške skupo se plaćaju

U stvarnome svijetu sve se vrti oko novca pa tako i proizvođače najviše zanima računica na kraju svakoga kvartala. Analitičari, citirani od strane Reutersa, došli su do brojke od 17 milijardi dolara – koliko bi Samsung navodno trebao izgubiti zbog obustave prodaje Notea 7. Do te brojke došli su na temelju očekivanih 19 milijuna primjeraka, koliko je Samsung predviđao prodati tijekom životnog ciklusa uređaja. Troškovi će drastično porasti ukoliko se pokaže da trenutni modeli u opticaju trebaju biti deponirani na siguran način. Iako Samsung proizvodi i prodaje ogroman broj različitih modela, zarada na flagship uređajima daleko je veća nego na mobitelima iz srednjeg ili najnižeg cjenovnog ranga.

Sreća u nesreći je što je ovaj fijasko pogodio baš Samsung, kompaniju dovoljno veliku da apsorbira financijski “udarac” bez obzira koliko on bio težak. Da je u ovom slučaju riječ o bilo kojem drugom proizvođaču, situacija poput ove vrlo vjerojatno označavala bi siguran i bolan kraj.