Predstavljena nova Nokia 3310, Nokia 6 dostupna globalno

nova-nokia-3310

Originalna Nokia 3310 izašla je davne 2000., dakle prije točno 17 godina. Možda je nekima to teško zamisliti, ali svojevremeno je upravo legendarna 3310 bila simbol statusa kao što je to danas iPhone. Ako ste u džepu imali 3310, bili ste cool klinac u razredu. Nas osobno ovaj mobitel podsjeća na Golfa dvojku – robustan stroj koji i nakon toliko godina još uvijek ima vjerne fanove. Nova Nokia 3310 dio je HMD-ove ofenzive da na tržište vrati omiljeni nam brand, a inicijalni rezultati i dojmovi pokazuju da će u tome i uspjeti. HMD Global tako je u Barceloni otkrio četiri Android uređaja, postavljajući nove smjernice u dizajnu, kvaliteti i korisničkom iskustvu kroz cijelu seriju, a osim željno očekivanih Android Nokija o kojima smo toliko puno pisali, u ponudi se sada nalazi i potpuno nova Nokia 3310 koja plijeni najviše pažnje upravo zbog legendarnog imena.

Dok bi bilo zanimljivio vidjeti Nokiju 3310 u nekoj modernijoj, Android izvedbi, HMD se radije vratio korijenima i tek dotjerao original. Novi 3310 karakterizira moderniji izgled koji u sebi ipak skriva dobro poznate obrise prethodnika, ali u nešto šarenijoj i svježijoj izvedbi. Ne, 3310 nije pametni telefon, ali i dalje ima dozu šarma koja se povezuje s tim modelom. HMD kao glavnu prednost ističe dobru autonomiju, no to je uglavnom sve što nova 3310 može ponuditi. Mobitel pokreće Series 30+ softver, a s prednje strane nalazi se 2.4″ QVGA zaslon. Ovaj put 3310 ima i kameru, ali onu od samo 2MP. Za razliku od originala koji je bio pozamašne težine i debljine, novi model puno je “mršaviji”, manji i lakši. Kako bi paket bio kompletan, HMD je čak pripremio i novu verziju svima poznate “zmije”, odnosno Snake.

nokia 3310 2017

Nokia 3, Nokia 5 i Nokia 6 napadaju donji i srednji cjenovni rang

S druge strane imamo i tri Android modela. Jedan od njih, Nokia 6, predstavljen je ranije ove godine, međutim danas je najavljeno da će biti dostupan i globalno. Riječ je o 5.5″ mobitelu izrađenom od aluminija koji je u Kini rasprodan u rekordnih 60 sekundi nakon puštanja u prodaju. Nokia 6 biti će dostupna i u Arte Black Limited Edition izvedbi sa 64GB prostora za pohranu i 4GB RAM. Osim crnoga finiša visokog sjaja, cijena će također biti nešto višlja te će iznositi oko 2100 kuna. Nokia 5  je također izrađena od aluminija, dok je 5.2″ IPS HD zaslon zaštićen Gorilla staklom. S obzirom da je preporučena cijena oko 1400 kuna, specifikacije odgovaraju cjenovnom rangu. Mobitel pokreće Snapdragon 430 uz Adreno 505 grafiku i Android 7.1.1. Najslabiji od tri modela je Nokia 3 čija je preporučena cijena oko 1000 kuna.

nokia 6