Kako ubrzati punjenje Android mobitela

Kako ubrzati punjenje baterije2

Korisnici koji nisu blagoslovljeni tehnologijom brzog punjenja Quick Charge često se znaju naći u situaciji u kojima se njihov mobitel predugo puni, posebice ako je riječ o uređajima s većim kapacitetom baterije, koja je pri tome iscrpljena do maksimuma. Ukoliko ste jedan od onih korisnika koji su često u gužvi i zaborave puniti mobitel na vrijeme, onda bacite pogled na našu listu savjeta o tome kako ubrzati punjenje Android mobitela.


Kako ubrzati punjenje baterije
Koristite odgovarajuće kablove i adaptere

Bitno je da mobitel spojite s pravim adapterom koji ste dobili uz njega te da punjenje obavljate preko utičnice, a ne preko računala. Razlog tome je što hrpa korisnika posjeduje računala starije generacije s USB 1.0 ili USB 2.0 utorima. Spomenuti utori ne pružaju dovoljno snage za napuniti mobitel odgovarajućom brzinom, stoga nema previše smisla u hitnim slučajevima puniti mobitel preko računala. Doduše, USB Type-C bi ovo trebao promijeniti, ali to ćemo još morati pričekati. Isto tako, izbjegavajte jeftine no name adaptere s Ebaya. Možda i ostvarite značajnu uštedu, ali nije vrijedno toga s obzirom da se znaju zapaliti usred punjenja.

Dakle, ako želite maksimalnu brzinu punjenja, a nemate mobitel koji podržava quick charge, držite se dobrog starog adaptera koji ste dobili s mobitelom.

Isključite mobitel ili bar upalite zrakoplovni način rada

Kako ubrzati punjenje mobitela2Baterija trpi velike šokove ako je mobitel pod opterećenjem dok se puni. Ako želite da se mobitel brže puni, onda je najbolje uređaj isključiti na tih sat vremena. Ako ga baš morate imati upaljenog, uključite zrakoplovni način rada koji blokira sve bežične signale uređaja te zatvorite sve aplikacije i zaustavite sva ažuriranja koja su u tijeku. Naravno, zbog zrakoplovnog načina rada nećete moći primati pozive ili poruke niti ćete se moći spojiti na internet, ali zato ćete mrvicu skratiti punjenje.

Nakon što ste dobili vaših 10% baterije, uključite način uštede

Kako ubrzati punjenje mobitelaUkoliko ste sa svom mukom unutar kratkog vremena uspjeli napuniti bateriju na neki manji dvoznamenkasti broj, onda bi vam sljedeći koraci bili od korist; deaktivirajte zrakoplovni način rada, ali usput isključite bluetooth, wireless i 3g/4g mrežu. Uključite način “uštede baterije”, skoro svaki Android uređaj ga posjeduje među postavkama baterije, a neki uređaji, poput Sony Xperia Z3, posjeduje više opcija za uštedu, pa se poigrajte s njima. Imajte na umu da uz zaslon najviše baterije troše pozivi, poruke i internet putem 3G/4G signala.

Dodatni, manje poznati savjeti za uštedu:

  • Izvadite SIM karticu: Ono što možete učiniti da ostvarite maksimalnu uštedu baterije jednom kad ste mobitel napunili a znate da nećete još dugo do punjača je izvaditi SIM karticu i koristiti mobitel bez nje. Komponente mobitela koje su zadužene za primanje signala troše jako puno baterije, i ako se ne koriste, možete izvući i do dva dodatna dana autonomije (testirano iz prve ruke na LG G4). Komunikaciju u tome slučaju možete obavljati preko wirelessa i nekih servisa kao što su Facebook ili Hangouts.
  • Otvorite postavke i pogledajte koji su najveći potrošači: Uz zaslon i radio prijemnik (RF transceiver), pogledajte koje još aplikacije troše najviše. Obično su to Google Chrome, Facebook, Skype, i slično. Poduzmite odgovarajuće korake na temelju rezultata.
  • Zamijenite staru SIM karticu: Postoji teorija da stara, izgrebana ili oštećena SIM kartica može uzrokovati ubrzano trošenje baterije. Loš kontakt s pinovima mobitela uzrokuje gubitke energije i veći otpor, a ovisno o eri, postoje razlike i u voltaži SIM kartice potrebnoj za njezin rad (5V, 3V, 1.8V). Drugim riječima, ako imate SIM koji ste koristili još u Nokiji 3310 a nedavno ste ga sami “srezali” na microSIM da bi stao u novi smartphone, vrijeme je da odete do operatera i zatražite novu karticu.

Savjeti za održavanje baterije na mobitelu

Kako napuniti mobitel brzoZa kraj spomenimo i samu bateriju, odnosno održavanje njezinog “zdravlja”. Među korisnicima još uvijek prevladavaju određeni mitovi koji su se održali od vremena dok su tržištem dominirale NiCad baterije. Jedan od njih je da bateriju treba pustiti da se potpuno isprazni prije sljedećeg punjenja. Ovo je tek donekle točno, jer Li-Ion baterije najbolje podnose djelomično pražnjenje i djelomično punjenje. Drugim riječima, nemojte dozvoliti bateriji da padne na jedan ili dva posto, niti da se napuni do 100%. Uvijek održavajte balans između 40% i 80%. No nakon otprilike 30 ovakvih djelomičnih punjenja, bateriju je dobro pustiti da se gotovo potpuno isprazni prije nego što je opet napunite do kraja. Druga stvar koju Li-Ion baterije još manje podnose je izloženost visokim temperaturama, posebice ako je maksimalno napunjena,  pa izbjegavajte ostavljati mobitel na direktnom suncu.


Ako ste često na putu, razmislite o prijenosnom punjaču za mobitel, odnosno eksternoj bateriji, a svakako pročitajte i nekoliko savjeta o tome kako poboljšati autonomiju uređaja. To je to od nas, ukoliko smo nešto izostavili slobodno nam ostavite komentar!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)