Intel želi da USB C zamijeni 3.5 mm ulaz za slušalice

usb c intel

Audio jack je vjerojatno jedan od najraširenijih ulaza koji se nalazi na ogromnom broju uređaja, počevši od mp3 playera, linija, automobila pa sve do pametnih telefona i tableta. Apple je bio prvi koji se okrenuo protiv 3.5mm ulaza na svojem sljedećem flagshipu, a sada se i Intel pridružio inicijativi da se 3.5mm jack iskorijeni.

usb-c_audio_678_678x452

Intel se naime pridružio u promoviranju prednosti novog USB-C konektora s ambicioznim kineskim prizvođačem LeEco koji je prestigao Apple i sa svoja tri modela uklonio 3.5mm jack. Ova kompanija je inače poznata kao “kineski Netflix” zbog svojeg streaming servisa, no nedavno su punili retke auto magazina sa LeSEE superautom na struju. Na svojem Shenzhen developer forumu, Intel je objavio detaljan prijedlog za “uklanjanje 3.5mm audio jacka.”

Nedostaci 3.5mm konektora: analogan je i ograničen

Ovaj sada već prastari konektor ima dvije glavne mane: analogan je i, u usporedbi s USB-C konektorom, služi samo jednoj svrsi. Suprotno njemu, USB-C podržava velike brzine i velike količine prijenosa različitih podataka te se istovremeno može koristiti i za punjenje uređaja. S podrškom za digitalni signal, proizvođači slušalica mogu integrirati digital-to-analog pretvornike i pojačala ravno u slušalice, osiguravajući konzistentnost i kvalitetu na većem broju različitih uređaja.

Migracija s analognog na digitalno čini se da je lagano krenula još prošlogodišnjom najavom Applea kako će ukloniti 3.5mm jack s novog iPhonea, no LeeEco je taj koji je napravio prvi konkretan korak. JBL se pridružio trendu predstavljajući prvi set noise-canceling USB C slušalica, a Intel sada želi napraviti nove specifikacije kada je u pitanju audio preko USB C konektora. Kako na tržištu postoji ogroman broj kvalitetnih slušalica s 3.5 ili čak 6.35mm jackovima, prijelaz neće biti nikako lagan i jeftin za proizvođače, no tech industrija je odlučila ukloniti i posljednje ostatke analogne tehnologije iz naših uređaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)