Google želi natjerati proizvođače da požure s ažuriranjima

android ažuriranje

Možda najveći nedostatak Android platforme je upravo fragmentiranost i sporo pristizanje novih verzija softvera, a neki mobiteli ih nikada ne dočekaju. Google za ovo uglavnom krivi proizvođače, a tvrde i kako imaju način natjerati ih da se situacija promijeni.

android verzije

Nova inicijativa iz Googlea trebala bi uljepšati život svih korisnika Androida, naravno, uz uvjet da ideja uspije. Naime, kako bi na neki način kaznili proizvođače koji su spori u lansiranju novih verzija Androida, Google će napraviti javni popis na kojem će ih rangirati temeljem brzine izbacivanja novog softvera i sigurnosnih zakrpa – od najboljeg prema najlošijem.

Google već nešto slično provodi interno, ali rezultate nikada nije dijelio s javnošću. Cilj ovakve liste bio bi “posramiti” spore proizvođače i natjerati ih da ubrzaju plasiranje najnovijih verzija Androida za svoje uređaje. Trenutno je situacija po pitanju fragmentiranosti prilično loša, jer od 1.4 milijarde aktivnih Android uređaja, tek ih mali postotak pokreće najnoviji Android, dok se ostatak vrti na starijem softveru. Ovo ne samo da frustrira mnoge korisnike, nego predstavlja i sigurnosni problem. Kako bi se dodatno ubrzalo ažuriranje, Google također surađuje s mobilnim operaterima u nastojanju da se preskoče određeni koraci koje oni provode, a koji potencijalno usporavaju dolazak softvera do krajnjih korisnika.

Google je pokušao nešto slično i prije, ali bez većeg uspjeha

U prošlosti, Google je predstavio Update Alliance organizaciju čija je inicijativa bila učiniti ažuriranja cjelovitima, no proizvođači radije prodaju nove i skuplje uređaje nego da troše resurse na prethodne modele, tako da je UA pao u zaborav. Google se na neki način bori protiv sporih ažuriranja putem Trgovine Play, gdje najnovije značajke OS-a korisnicima dostavlja kroz odvojene aplikacije umjesto da ih pakira u sam OS. Inicijativa da se proizvođače natjera na ažurnost je sasvim u redu, no nekako se bojimo da bi ovakva praksa mogla uzrokovati površnost, što će u konačnici rezultirati lošije optimiziranim sustavom, sigurnosnim problemima i bugovima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)