Blackberry DTEK50 je novi uređaj kojim ova kompanija nastavlja svoju bitku

Koja kompanija u 2016. pri promoviranju svojeg uređaja ističe da ima zaslon osjetljiv na dodir? Niti jedna, osim Blackberrya. Jasno nam je da ova kompanija još uvijek ima tajne simpatije prema fizičkim tipkovnicama, ali u današnje vrijeme je suludo isticati da ste napravili “touchscreen” mobitel.

blackberry dtek50 android

Blackberry DTEK50 je za ovu kompaniju prilično važan uređaj s obzirom da Priv nije postigao značajan uspjeh kako se to od njega očekivalo. Ovaj put se išlo na nešto sigurniju opciju, tako da DTEK50 izgleda kao i svi ostali mobiteli na tržištu, uz dodatak da ga opet pokreće Android. No, kao i uvijek, glavni adut svakog Blackberrya je sigurnost i naglasak na privatnost, a DTEK50 se promovira kao najsigurniji smartphone na tržištu.

Gledajući čisto s estetske strane, ovaj mobitel ima identičan dizajn kao i Alcatel Idol 4, osim što je stražnja staklena poleđina iz nekog razloga zamijenjena gumeno-plastičnim teksturiranim materijalom. Pored toga, ima 5.2 inčni FHD zaslon rezolucije 1080×1920 piksela, Qualcomm MSM8952 Snapdragon 617 (četverojezgreni 1.5 GHz + četverojezgreni 1.2 GHz CPU), 3GB radne memorije, 16GB prostora  za pohranu proširivog do 256GB, 13MP stražnju kameru i 8MP prednju kameru te bateriju kapaciteta 2610 mAh.

Naglasak je opet na sigurnost

Ako Blackberry dobro odigra sve karte, ovaj uređaj bi mogao postići vrlo dobre rezultate čisto na temelju sigurnosnog aspekta, a evo i zašto. Primjerice, DTEK50 osim zaključanog bootloadera ima i kriptografski “potpisan” čipset. Stoga, u kombinaciji s DTEK aplikacijom, imate apsolutnu i slojevitu kontrolu nad aplikacijama i kako one pristupaju sistemskim resursima i informacijama.

Pored toga, Blackberry obećaje da će sve Googleove mjesečne sigurnosne zakrpe svojim korisnicima dostavljati isti dan kada izađu.  S obzirom da većina Android proizvođača zanemaruje ili ima problema upravo sa sigurnosnim zakrpama, Blackberry bi mogao biti u velikoj prednosti ako ispoštuje svoja obećanja. Sigurnost je nešto što je pojedinu skupinu korisnika oduvijek privlačilo Blackberryju, stoga ne vidimo zašto to i dalje ne bi bilo tako.

Dobar korak naprijed, ali Blackberry se još nije izvukao

Iz kompanije ističu da je DTEK50 puno sigurniji od ostalih Android mobitela, a cijenom će biti pristupačniji od prethodnog Android Priv modela s fizičkom tipkovnicom. Sve u svemu, uređaj izgleda prosječno i ne pretjerano zanimljivo, no cilj vjerojatno nije ni bio napraviti dizajnersko čudo. Cilj ovog mobitela zasigurno je vratiti povjerenje poslovnih korisnika i pružiti pristupačniju alternativu onima koji žele siguran uređaj, a šanse da se to postigne za sada su dobre. DTEK50 je dostupan u prednarudžbi za 299 dolara, a prve pošiljke se očekuju prvi tjedan u osmom mjesecu 2016.